Face TV
Bivši gradonačelnik grada Brčkog, Branko Damjanac, jedini gradonačelnik koji iza sebe nema afera; dokaz da u politici ima morala!
FACEplus, Damjanac, bivši gradonačelnik Brčkog: Teško je liječiti mržnju, ali ima nade i spasa! Možda sam jedan od rijetkih kojima politika nije bila prioritet. Nastojao sam da taj posao radim kao i svaki drugi; nisam patio da budem "neko i nešto"!

Građani se podređuju onima koji su na vlasti, ali ja sam nastojao da obavljam svoju funkciju iskreno. Prije rata sam bio načelnik za privredu, ali mi je najteža bila funkcija gradonačelnika jer je to bilo vrijeme poslije rata, vrijeme obnove države, infrastrukture, obnove nas samih! Ali lakše mi je bilo nego danas! Napredak je što smo unaprijedili infrastrukturu, ali smeta mi što se dijelimo, što se stvara negativna klima. Ja patim zbog mladih ljudi; oni nemaju priliku da ostanu u svom Brčkom, da žive tu! Ne samo u Brčkom, nego u cijeloj Bosni! Teško je što je otišlo mnogo omladine; i moja su djeca otišla! Pogledajte koliko je ovdje lijepo; svega ima – samo nema ljudi! Za ovih 25 godina napravljeno je toliko nevolje da narednih 50 godina to nećemo moći ispraviti! Teško je mržnju liječiti, teško je ljude vratiti!

Kritikuju me kad kažem da ima krivice i u narodu; oni biraju ovu vlast iako ih varaju! Mi smo živjeli u jednopartijskom sistemu, a kad je došla demokratija – mislili smo da  možemo raditi šta hoćemo. Umjesto da čuvamo jedni druge, mi smo se uhvatili za vratove! U životu je sve prolazno; oni misle da će vječno biti na vlasti, da nikad neće sići sa govornica, da će vječito ostati gore! Obični svijet traži samo da ima svoj posao, da radi i da ga više ne prepadaju ratom! Mito i korupcija su za to krivi!

Penzije su male; nekad ih povećaju za marku ili dvije, a cijene stalno rastu! Na penzionere niko ne misli! Ni u pandemiji penzionere nisu adekvatno zbrinuli; vakcine su u Brčko došle prekasno!

Čitav sam život u Brčkom i veliki sam lokalpatriota! Kažu da je Brčko posebno zbog svog statusa, da je to BiH u malom. Kad dođu stranci – hvale kako je lijepo, ali im zamjeram što ne odu u dijelove grada gdje svijet teško živi!

Nade i spasa ima, ali nove generacije moraju uzeti stvar u svoje ruke! Da počnemo stvarati klimu normalnog života, da svijet progleda! Nema nam nigdje bolje na svijetu nego u BiH!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.