Face TV
O borbi protiv korupcije u Brčkom za FACEplus govori Damir Radenković, predsjednik OC "Vermont"
FACEplus, Radenković: U Brčkom, zbog korupcije, uhapšen najveći broj zvaničnika! Ovo je egzodus... Omladinski centar "Vermont" osnovao sam 1993. godine. Danas se ovaj centar bavi borbom protiv korupcije, jačanjem marginalizovanih grupa, zapošljavanjem, jačanjem uloge žene u društvu, što predstavlja i ciljeve našeg rada.

Godine 2014. pokrenuli smo Dnevni centar za djecu zatečenu u skitnji, većinom romske populacije, koji je zaživio tek kada smo zaposlili Rome u organizaciju. Sa Romima moramo raditi na četirima stubovima: obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stambenom zbrinjavanju. Tek kada riješimo sva četiri stuba, onda će oni biti ravnopravni sa nama.

Ne vjerujem da je moguće prekinuti egzodus građana iz Brčko distrikta, zbog upitne kvalitete života. Ja sam ostao jer sam optimista.

U Brčkom, zbog mita i korupcije, uhapšeno je najviše zvaničnika. Pokušali smo u početku sa edukacijama, u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama ali i državnim institucijama, kako bismo smanjili broj slučajeva mita i korupcije. Dok svi zajedno ne počnemo da radimo na tom polju, neće biti velikih rješenja.

Narod ima najviše povjerenja u nevladin sektor.

U vrijeme pandemije podijelili smo 1600 paketa pomoći zajedno sa psihologinjom, koja je pružila pomoć ljudima i u tom segmentu. Našem narodu treba svega jer smo zakinuti u svakoj sferi života. 

Cilj BiH je EU, pa je i Omladinski centar uradio četiri projekta u saradnji sa EU. Posljednji projekt je bio borba protiv korupcije.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.