Vijesti
'Festival premijera 2018.' nastavlja predstavom 'Malograđani' Maksima Gorkog 'Festival premijera 2018.' bit će nastavljen predstavom ''Malograđani'' Maksima Gorkog, koja je najavljena za petak, 2. novembra s početkom u 19.30 sati, a nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Univerziteta u Tuzli.
#
Gorki je to djelo napisao na početku 19. stoljeća (1901. godine) samo četiri godine prije ruske revolucije (1905. godine), u trenutku kad se u Rusiji osjećao dolazak novog vremena i novih vrijednosti koji će beznađe pretvoriti u nadu.
 
Gorki, vizionar, humanista i jedan od najvećih književnika svoga vremena progovorio je o problemima tog beznađa kroz dramu 'Malograđani' u namjeri da otkrije uzroke koji se moraju otkloniti u nadolazećim promjenama.
 
Predstava 'Malograđani' koju izvodi Teatar kabare Tuzli u okviru III Festivala premijera 2018. govori o malograđanskom načinu života toga vremena u Rusiji, koji uzrokuje velike turbulencije u društvu na planu sukoba generacija u spahijskoj obitelji koja je u samom središtu zbivanja te drame i koja se radi toga raspada do potpune usamljenosti i apsolutne otuđenosti.
 
U drami je obrađen i sukob liberalnog i konzervativnog pogleda na život i budućnost. Konflikt bogatih i siromašnih, kao i ostvarenih i neostvarenih ljudi je, također, nešto čime je protkan siže te drame.
 
- Dakle sve ono što je izuzetno konotativno s vremenom u kome mi danas i ovdje živimo, nešto što nas se duboko tiče i iz čega ne možemo da izađemo i kao pojedinci, a i kao društvo u cjelini – navodi organizator.
 
U predstavi glumci poslije svakog čina mijenjaju uloge pred publikom pa se može vidjeti kako jedan glumac u toku izvođenja predstave igra dva do tri lika.
 
U predstavi igraju studenti glume Hasan Sušić, Luka Spasojević, Borislav Matović, Aleksandar Ševo, Mirza Pinjić, Armin Filipović, Faruk Beganović, Mirza Mujagić, Tamara Miličević-Stilić, Irma Zukić, Ida Tursić, Asja Grabić, Alma Hasanbašić, Nikolina Gagić.
 
U okviru Trećeg festivala premijera sinoć je odigrana predstava za djecu ''Hoću da se igram'', Šime Ešića. Glumci su, izvrsnom izvedbom, potakli najmlađe na interakciju, maštu, kreativno razmišljanje i razumijevanje đaka koji prvi put idu u školu, a oni su ih nagradili velikim aplauzom.
 
Ulomcima predstave ''Bosanska kraljica'' autorice Marice Petrović upriličeno je 25. oktobra gostovanje glumice Ivane Milosavljević, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u organizaciji bratovštine Sv. Nikole Tavelića. U sali Male galerije, koncertom klape Katarina i gostiju, na prigodan način obilježena je godišnjica smrti Katarine Kosače.
 
Na istu noć, u produkciji Teatra kabare Tuzla, izvedena je monodrama ''Krojcerova sonata'' autora Lav Tolstoja, u okviru programa ''Četvrtkom u pozorište'' na sceni BKC-a Živinice, u kojoj glavnu ulogu ostvaruje glumac Vlado Kerošević.
 
Programom Trećeg festivala premijera 2018. preostala su još dva sadržaja. Tako je za četvrtak, 8. novembar u 19.30 najavljena književna večer posvećena 50. godišnjici umjetničkog rada književnika, pjesnika za djecu Šime Ešića.
 
U petak, 9. novembra u 18 sati bit će izvedena predstava za djecu, praizvedba 'Izmislionica u selu Pričevac', autora Šime Ešića, a u produkciji Teatar kabare Tuzla.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.