12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Rouhani predstavio novi iranski budžet, osudio američke sankcije

Američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Držsve iz multilateralnog nuklearnog sporazuma s Iranom u maju i ponovo uveo sankcije Teheranu, uključujući i kaznene mjere za njegovu naftnu industriju od vitalnog značaja za zemlju.
– Američki cilj je oboriti na koljena iranski islamski sistem i neće uspjeti u tome, ali će sankcije bez sumnje uticati na živote običnih ljudi, razvoj naše zemlje i njen ekonomski rast – poručio je Rouhani parlamentu u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.
On je procijenio vrijednost nominalno balansiranog nacrta budžeta, isključujući potrošnju državnih preduzeća na oko 4.700 triliona rijala za narednu fiskalnu godinu, koja počinje 21. marta.

Ta cifra predstavlja rast s oko 3.700 triliona rijala za ovu godinu, ali novi budžet praktično vrijedi polovinu ovogodišnjeg zbog pada vrijednosti iranske nacionalne valute.
Na osnovu nezvanične kursne liste koja se koristi na slobodnom tržištu, novi budžet vrijedi oko 47 milijardi dolara.
Rouhani je izjavio da će državnim službenicima biti povišene plate za 20 posto u narednoj godini, i da budžet uključuje 14 milijardi dolara subvencija za nabavku jeftinih osnovnih potrepština kao što su hrana i lijekovi, što je rast s 13 milijardi u ovogodišnjem državnom budžetu, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA