Vijesti
FOTO Porodice se opraštaju od najmilijih u hali bivše Fabrike akumulatora i mezarju u Potočarima Prije kolektivne dženaze i ukopa, koji će biti obavljeni sutra u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, porodice su stigle u Potočare gdje obilaze i mezare ranije ukopanih članova uže i šire porodice u Memorijalnom centru.

Porodice se u hali bivše Fabrike akumulatora u Potočarima opraštaju od svojih najmilijih koji su ubijeni u genocidu počinjenom na području Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija, u ljeto 1995. godine.

Majke, sestre, supruge, kćerke, očevi i braća u tišini hale bivše Fabrike akumulatora u Potočarima opraštaju se od svojih najbližih za čijim posmrtnim ostacima su tragali  proteklih četvrt vijeka. 

Prije kolektivne dženaze i ukopa, koji će biti obavljeni sutra u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, porodice su stigle u Potočare gdje obilaze i mezare ranije ukopanih članova uže i šire porodice u Memorijalnom centru. 

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.