1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Fauci: “Trumpu u Bijelu kuću išao sam nervozan, slovila je za ‘superširitelja'”

Najviši američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci otkrio je u intervjuu kako se osjećao kad bi, za vrijeme administracije Donalda Trumpa, morao ići u Bijelu kuću u kojoj je tada bilo mnoštvo oboljelih od covida-19.

Fauci je, s obzirom na svoju dob od 80 godina godina, bio svjestan da je u skupini onih kod kojih obolijevanje od covida nosi izrazit rizik od “ozbiljnog ishoda” bolesti. Kako se osjećao opisao je u intervjuu za Axios.

Rekao je da mu prijetnja covida nije bila nešto čime bi bio opsjednut, ali ju je ipak imao na umu cijelo vrijeme:

- OGLAS -

“Posebno kad sam dolazio u Bijelu kuću svakog dana, kada je Bijela kuća bila svojevrsna superširiteljska lokacija. Vidite, to me je činilo pomalo nervoznim.”

 

Covid-19 u oktobru je stigao i do samog tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je ubrzo, zbog problema s disanjem i općeg stanja, hitno prebačen helikopterom u vojni medicinski centar Walter Reed. Trump se razbolio nakon ceremonije Bijeloj kući, na kojoj se okupilo mnoštvo uzvanika, od kojih mnogi nisu nosili maske, a sjedili su jedni do drugih.

Osim Trumpa, koronavirusom se poslije toga zarazilo najmanje još šestero ljudi, zbog čega je dotična ceremonija proglašena “superširiteljskom”. Fauci tom skupu nije prisustvovao, ali je narednih dana relativno često morao ići u Bijelu kuću kojom je SARS-CoV-2 intenzivno cirkulirao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA