7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

SAD uz BiH na NATO putu: Povećati troškove za odbranu

Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) priredilo je polovinim aprila u Washingtonu gala večeru povodom proslave 70. godišnjice NATO-a.

Te večeri upućene su važne poruke za Bosnu i Hercegovinu, a jednu od najvažnijih uputila je general-major Linda L. Singh koja je zadužena za svakodnevno djelovanje Vojnog odjela u Marylandu i najviši je komandant vojske u toj američkoj saveznoj državi, ali i prva Afroamerikanka i generalno prva žena na toj funkciji. Odlimovan je Nagradom bh. prijateljstva ACBH.

Partnerstvo između Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH datira još od 2003. godine.

- OGLAS -

Singh je za bh. vojnike imala samo riječi hvale, istakavši kako se radi o profesionalcima, te je naglasila da OSBiH ostvaruju vrlo dobru saradnju s američkim oružanim snagama. Dodala je da SAD stoje uz BiH na njenom putu ka NATO-u, te da snažno ohrabruju našu zemlju da poveća svoje troškove za odbranu.

Inače, događaj je upriličen za ambasadorice Swanee Hunt i Maureen Cormack, general-majora Lindu L. Singh, kapetanicu Maidu Kalić Zheng i dr. Mahiru Tanović u znak zahvalnosti za njihovo liderstvo i predanost napretku i sigurnosti BiH.

ACBH posthumno je dodijelio priznanje bivšem republikanskom senatoru iz Arizone Johnu McCainu koji je bio dugogodišnji prijatelj BiH i Bosansko-američke zajednice. Nagradu za životno djelo u ime porodice pokojnog senatora preuzeo je bivši američki ambasador pri NATO savezu Kurt Volker, koji je i izvršni direktor Instituta McCain.

Senator McCain snažno se zalagao za ukidanje embarga na uvoz oružja u BiH tokom rata i bio je veoma snažan zagovornik procesa pridruživanja BiH NATO-u.

Bivšu američku ambasadoricu u Austriji Swanee Hunt ACBH je odlikovao Nagradom za globalno liderstvo. Hunt je osnovala Institut za inkluzivnu sigurnost sa sjedištem u Washingtonu, a većinu svog života i karijere posvetila je osiguranju uključivanja žena u procese donošenja odluka.

Njen rad u tom području počeo je sredinom devedesetih godina, kada je kao američka ambasadorica u Austriji bila domaćin pregovora i međunarodnog simpozija s fokusom na stabilizaciju situacije u susjednim balkanskim državama.

Između ostalog, ambasadorica Hunt bavi se istraživanjem, kolumnistica je i autorica četiri knjige, uključujući i nagrađivano djelo pod nazivom “Ovo nije bio naš rat: Bosanke koje vraćaju mir”.

Dr. Mahira Tanović, bosanska Amerikanka rodom iz Mostara, odlikovana je Nagradom za liderstvo u zajednici. Tokom agresije na BiH, dr. Tanović je operisala civile, dok su njeni roditelji bili zarobljeni u koncentracijskom logoru. Ona danas i dalje daje svoj puni doprinos zajednici, izvodeći besplatne operacije, te je uključena u razne dobrotvorne i neprofitne organizacije. Dr. Tanović vrlo je cijenjen hirurg u New Yorku.

Kapetanica američke mornarice Maida Kalić Zheng odlikovana je Nagradom za javne usluge. Rodom je iz Brčkog i uvijek je imala jaku želju da uzvrati podršku Sjedinjenim Američkim Državama koje su njenoj porodici pružile utočište nakon genocida i etničkog čišćenja u BiH.

Zheng je primljena u američku mornaričku akademiju 2009. godine, a danas je ponosni član američke mornarice. U svom obraćanju prisutnima, ona je govorila o tome kako je biti izbjegličko dijete i naglasila potrebu pomaganja svojoj zemlji i zajednici.

ACBH odlikovao je i Maureen Cormack koja je od januara 2015. do januara 2019. godine obnašala dužnost ambasadorice SAD-a u BiH. Cormack je dodijeljena Nagrada bh. prijateljstva.

Uprkos tome što je bila izložena ogromnom pritisku, ona je poduzimala odlučne akcije protiv Milorada Dodika i SNSD-a zbog kršenja Ustava BiH i ozbiljne korupcije. Zahvaljujući Cormack i State Departmentu, SAD su zadržale svoju čvrstu ulogu i poziciju u BiH.

Ambasadorica Cormack potencirala je snagu BiH i bosansko-američke dijaspore, te dodala da je od velikog značaja da se mlađe generacije suprotstave korupciji i stanu ukraj podaništvu i tako pomognu napredak BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA