Vijesti
Dodik prostodušan i neuk! Režim u Beogradu ga doživljava kao strano tijelo! EU ga mora sankcionisati!
Gjenero: Situacija u Gazi tragična! Rusija će izazvati sukobe na Balkanu! NATO mora doći u BiH!
Moskva danas nema niti kapaciteta, niti snage spašavati glavu akterima na periferiji, kao što je Dodik!
Situacija u Gazi je dosta kompleksna! Evropska Unija je zauzela stav da je sa jedne strane nužno Izraelu omogućiti da se zaštiti od terorizma Hamasa, a sa druge strane mora poštovati temelje međunarodnog humanitarnog i ratnog prava.

Kako je to sa poštivanjem temelja humanitarnog i ratnog prava na područjima zahvaćenim ratom najbolje znamo iz vlastitog iskustva! Jučer smo obilježavali godišnjicu okupacije Vukovara, svake godine obilježavamo tragičan genocid koji se dogodio u Srebrenici. O tome sve znamo i sve nam je jasno! Nažalost, iz ovih način tragičnih okolnosti Evropska Unija nije naučila dovoljno! Međunarodna politika nije naučila dovoljno! Mi danas imamo ponavljanje ili još veću tragediju nego što smo imali na ovom prostoru!

Đelić : Može li se nešto slično onome što se dešava na Bliskom Istoku desiti i na Zapadnom Balkanu ?

Prije nekoliko godina bih vam odlučno rekao ne može, jer je nakon rata na ovim prostorima uzrokovanim Miloševićevom agresijom - došlo do temeljitog razoružanja! Danas vam više tako ne mogu tako odlučno govoriti da nešto tako nije moguće! Vidimo da se dogodilo relevantno naoružavanje nekih od zemalja u regiji, prije svega iste one koja je započela agresiju na ovim prostorima! Imamo tragičnu situaciju da tamo vladaju sinovi onih koji su agresiju na prostoru bivše Jugoslavije dizajnirali i proveli! Nisu danas na vlasti Milošević niti Šešelj, nego Šešeljev i Miloševićev politički sin!

Prošli tjedan se dogodila jedna odluka američke administracije koja je one koji pažljivo prate procese na Balkanu morala ugodno iznenaditi! Amerikanci su slučaj star 6 godina, iz 2017.godine, koji je jedan od najozbiljnijih problema i najlošijih poteza u vrijeme administracije bivše predsjednice Grabar-Kitarević i Vlade premijera Plenkovića! Naime, u februaru 2017. godine gospođa Grabar-Kitarević je uletjela u mrežu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i tada je s njim preliminarno progovorila, a kasnije je to provedeno kroz ugovor između hrvatskog ministra Čovića i Dodikovog ministra, entitenskog, energetike i industrije kojim je izravno narušen Dejtonski sporazum! Umjesto da se u Sarajevu dogovaraju pitanja  energetske politike koja je zajednička politika države Bosne i Hercegovine! Hrvatska je, pod ruskim pritiskom, unutar ruske političke igre, uletjela u nešto što se može tumačiti ozbiljnim narušavanjem Dejtonskog sporazuma! Izrazito je važno da u ovoj situaciji naši američki saveznici izvlače takav slučaj i šalju jasno upozorenje svim akterima na Balkanu šta su politike koje neće biti tolerisane! Ako se bude tako radilo i dalje, bit će manje prostora za iskakanje i za narušavanje temeljnih gabarita, bileteralnih politika ali i manje prostora za taj snažan patogeni pritisak koji konstantno dolazi iz Rusije! Nažalost, do ovog trenutka, u Hrvatskoj čak ni većina analitičara i medija nisu primijetili u kakvu zamku u kakvu je zamku je uvučena politika Hrvatske vještom političkom igrom Putinovog ministra Lavrova i do koje mjere zapravo ta politika sistemski uništava konsolidaciju demokratskih poredaka na prostoru Balkana!

Mislim da dolazimo na teren na kojem treba očekivati da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH posegne za Bonskim ovlastima! Tako otvoreno zagovaranje interesa Rusije, podilažanje interesu Rusije i razbijačko djelovanje na Balkanu je nešto zbog čega bi se moralo razmišljati o eliminaciji tog aktera iz politike, ne samo američkim sankcijama, nego i jasnim mjerama! Vidjet ćemo kako će proći ovo suđenje Dodiku u Sarajevu! Ima dovoljno razloga za njegovo vrlo ekspeditivno isključivanje iz političkog života!

Potrebno je samo da svi evropski partneri vrlo snažno stanu s potporom osuđivanja Milorada Dodika! Potrebno je da se usklade javne politike i da se jednostavno pokaže da je pređena crvena linija koju je u zadnje vrijeme Dodik konstantno pomicao i odmicao, konstantno gurao u prostor koji vodi temeljitom jačanju centrifugalnih sila u Bosni i Hercegovini!

Država Srbije, Crne Gore i entiteta RS je nešto samo što je Dodik rekao! To je konstantna politika Beograda od 2012. Godine! Evropska Unija i SAD još uvijek zatvaraju oči pred tim! Oni se još uvijek opredjeljuju za nekakvu stabilokratiju koju nosi režim Aleksandra Vučića! Doduše, pojavljuju se centri unutar evropske politike koji smatraju da smo prešli rubikon! Unutar Evropskog vijeća još uvijek imamo snažnu opstrukciju koja spriječava definisanje ozbiljnijih politika! Američka politika smatra da ciljeve na Balkanu može ostvarivati uz Vučića i da još uvijek ima u tom režimu dovoljno snage! Podržavati Vučića znači podržavati i onu implicitnu politiku koju eksplicitno objašnjava prostodušni i neuki Dodik!

Kod odlaskaDodika kod Vučića imate dvije razine stvari. Jedna razina stvari da je on svjestan da svoje politike kakve vodi  ne može voditi bez oslonca na Beograd i Moskvu! S druge strane, on je svjestan da su njegove akciji u Moskvi zapravo više nego u Beogradu, da ovaj režim u Beogradu njega ipak doživljava kao strano tijelo! U Beogradu smatraju i nikad nisu zaboravili činjenicu da je on podržavao Tadićevu administraciju i da je podržavao Tadića na predsjedničkim izborima! Njega smatraju evroatlantskim čedom koje je preskočilo na nacionalističlu stranu! Nije Dodikova pozicija niti ugodna niti jednostavna! On se doveo u situaciju da nema alternativne nego zaoštravati svoju politiku i retoriku! Jedino mjesto gdje se aplaudira i gdje nema ideje o tome da bi Dodik mogao biti potisnut je Moskva! Moskva danas nema niti kapaciteta, niti snage izravno spašavati glavu akterima na periferiji, kao što je to Dodik!

Ja mislim da bi bilo izrazito važno da BIH što prije postane dio NATO saveza! NATO je sistem kolektivne sigurnosti! NATO ima problema, ali to je ipak nešto što vam daje sigurnost u odnosu na poziciju izvan NATO-a! U Bosni i Hercegovini imate snažnu opstrukciju iz manjeg entiteta! Jasno da politika pristupanje bi bila izrazito komplikovana i teško, ali mislim da je izrazito važna da to evroatlansko povezivanje posluži i kao poluga koja bi gurnula evropsku integraciju Bosne i Hercegovine! Nažalost, nije napravljeno ono što je davno trebalo biti napravljeno, a to je da se Bosnu i Hercegovinu uvuče u evropske strukture! Ako ne ide kroz vrata, onda barem kroz prozor! Šteta je što britansko-njemačka inicijativa nije prošla!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.