17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Plata u BiH nije dovoljna ni za 50 posto potreba za normalnim životom

Ako imate utisak da za isti novac manje kupite nego što ste kupovali prije nekoliko godina, utisak vas ne vara. Iako plate neznatno rastu, svaki pokušaj da dokažate suprotno demantiraju brojke, one na platnoj listi i one koje čine sindikalnu potrošačku korpu. 

Prosječna sindikalna potrošačka korpa u mjesecu februaru iznosila je nešto više od 2000 KM što znači da čak i ako zarađujete prosječnu platu u BiH kada platite hranu i režije neće vam ostati novca da odete u ni u kino.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pokrivensot potrošačke korpe prosječnom platom koja iznosi 914 KM je 46,6 posto. Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Mersiha Beširović  je kazala kako građani u BiH konstantno odlaze u kupovinu sa istom količinom novca ali da kući donose sve manje robe i namirnica.

- OGLAS -

Iako je prosječna plata u BiH krajem prošle godine prvi puta prešla 900 KM veliki broj građana nema tu prosječnu platu. Velike se razlike u realnom i javnom sektoru, a prema podacima Svjetske banke ta razlika u BiH najveća je u regiji. Veliki broj građana BiH uspijeva preživjeti zahvaljujući članovima porodice koji žive izvan BiH, što potvrđuje prihod iz dijaspore od 3 milijarde KM na godišnjem nivou. Jedan od načina preživljavanja predstavljaju i kreditna zaduženja kod banaka.

 

 “Bojim se da radnici ove zemlje podižu kredite kako bi zadovoljili osnovne životne potrebe za razliku od građana nekih drugih zemalja koji se zadužuju kako bi riješili životna pitanja dok se kod nas npr. za proslavu dječijeg rođendana mora uzeti pozajmica ili ako vam dijete treba putovati na ekskurziju” – kazala je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sve ovo pokazuje da su građani BiH pravi čarobnjaci u preživljavanju jer prema statistici plata nije dovoljna ni za 50 posto potreba za normalnim životom. 

Hayat.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA