Vijesti
Godišnji nacionalni program blokiran četvrti put Prethodno je ovaj dokument tri puta skidan s dnevnog reda Vijeća ministara
#

Prijedlog "Godišnjeg nacionalnog programa BiH" za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, skinut je sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH. Prethodno je ovaj dokument tri puta skidan s dnevnog reda Vijeća ministara.

Na sjednici Vijeća ministara održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na prijedlog ministra vanjskih poslova Igora Crnadka. Ministar sigurnosti Dragan Mektić tada je rekao novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu, budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika RS-a kod Željke Cvijanović, srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Inače, ovo je i uslov članova Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića za imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. 

Predsjedavajući VM BiH Zvizdić naveo je ranije da je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom BiH u NATO savezu.

- Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama  i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama. Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je 'godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti - kaže Zvizdić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.