Vijesti
Google čestitao Dan državnosti BiH Kao što to obično biva za važne datume i praznike širom svijeta, Google je svoju početnu stranicu danas posvetio Danu državnosti Bosne i Hercegovine. Ovim je Google čestitao Dan državnosti BiH.
#

Naime, korisnicima web pretraživača prilikom njegovog pokretanja prikazat će se Google Doodle – odnosno crtež koji služi umjesto standardnog logotipa.

Ove godine crtež se sastoji od natpisa Google i bosanskohercegovačke zastave. Dok je pozadina u plavo-žutim nijansama.

Ukoliko miš pomjerite na logotip prikazat će vam se čestitka koja poručuje: “Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine”.

Također, ovaj Doodle odvest će vas na Google pretragu “Dana državnosti BiH”. Definitivno, na psoeban način je Google čestitao Dan državnosti BiH.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti. Datum kada je prije 79. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti BiH. Te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu. To je samo dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.