15 C
Sarajevo
26.04.2024

Slabi podrška opozivu Donalda Trampa

Podrška opozivu američkog predsjednika Donalda  Trampa oslabila je ove sedmice, prema istraživanju javnog mnjenja Rojters/Ipsos, dok se Bijela kuća priprema na dugačku borbu protiv  optužba demokrata da je administracija izvršila pritisak na stranu vladu  da istraži jednog od Trampovih demokratskih suparnika.

Istraživanje provedeno 14. i 15. oktobra i objavljeno u utorak  pokazalo je da 43 posto odraslih u SAD-u misli kako Trampa “treba  opozvati”, što je 2 postotna boda manje od sličnog istraživanja prošle sedmice. Njih 42 posto reklo je da on “ne treba biti opozvan”, a 14 posto  je reklo kako nisu sigurni.

Amerikanci su pokazali snažnije zanimanje prošli mjesec za  sankcionisanje predsjednika, i njegovo moguće uklanjanje s dužnosti,  putem kongresnog opoziva nakon što je zviždač rekao kako je Tramp možda  zloupotrijebio svoja ovlašćenja kako bi povećao izglede da bude ponovno  izabran za predsjednika.

- OGLAS -

Zviždač je saopštio kako je izgledalo da Tramp vrši pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u telefonskom razgovoru 25. jula da istraži navode o korupciji protiv bivšeg potpredsjednika Džoa Bidena koji bi mogao dobiti kandidaturu Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020.

Većina ispitanika njih 60 posto smatra da bi se “Kongres trebao  usresrediti na rješavanje važnih problema s kojima su suočeni  Amerikanci, a ne na istragu Trumpa”, dok  njih 57 misli da Kongres treba istražiti je li Tramp počinio nešto u  ukrajinskom telefonskom razgovoru zbog čega bi mogao biti opozvan.

Anketa Rojters/Ipsos je sprovedena putem interneta, na engleskom  jeziku, širom Sjedinjenih Država. Uključila je odgovore 1115 odraslih i  ima interval vjerodostojnosti, mjeru preciznosti ankete, od oko 3  postotna boda, piše Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA