3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Svijet zaprepašten haosom u Americi: Svi s nevjericom prate nerede, jedino kineski mediji sve – ignorišu!

Haos u SAD-u je glavna vijest svih svjetskih medija kojima u srijedu navečer dominiraju slike prosvjednika koji su upali u zgradu Kongresa. Ruski je TASS objavio da je Trump naredio da se trupe Nacionalne garde pošalju prema Kongresu, a Sputnik News je cijelo vrijeme doslovno izravno prenosio zbivanja u Washingtonu bez naklonosti ili zluradosti.

Kineski su mediji većim dijelom prešutjeli početak nemira, a onda se oglasio China Daily samo kratkom porukom preko svoje aplikacije da je došlo do zaključavanja Kapitola u Washingtonu. Engleski servis agencije Xinhua nije do ovog trenutka objavio ni retka o prosvjedima u glavnom gradu SAD-a.

Italijanska Repubblica prenosi da je u blizini Kapitola pronađena i improvizirana eksplozivna naprava, a ljubljansko Delo navodi da Trump pokušava sa svojim pobornicima promijeniti odluku Kongresa.

- OGLAS -

El País, dnevni list iz Španjolske, koja se, po obnovi demokracije nakon smrti fašističkog diktatora Franca, našla u sličnoj situaciji kad su vojni pobunjenici upali u parlament, piše o kaosu u Washingtonu. Britanski The Guardian donosi analizu sa sljedećim naslovom: “Napad rulje MAGA-e (Trumpov slogan, Make America Great Again, učinimo Ameriku opet velikom) na Kapitol je Trumpov napad na demokraciju učinio doslovnim”.

Njemački mediji prate događaje posebnu pozornost posvećujući slikama s komentarima koji govore o haosu i neredima u Washingtonu.

Francuski Le Monde citira Bidena i navodi kako je američka demokracija žrtva agresije bez presedana. Turska agencija Anadolu navodi da je Pence najavio da će sudski progoniti sve koji su izazvali nered na Kapitolu. Prenose i poziv predsjednika Erdogana ‘svim stranama’ u SAD-u da budu ‘umjerene’ u svojim reakcijama na događaje.

Oglasio se i Joseph Borrell Fonteles, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku: “U očima svijeta američka demokracija večeras izgleda kao da je pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju, njene institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora od 3. decembra moraju se u potpunosti poštovati.”

Opći je zaključak više nego jasan: svijet je šokiran nasiljem koje je izbilo u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, jedne od najstarijih demokraztija na svijetu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA