11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Guterres predlaže da čelnici snime svoje govore za Opću skupštinu UN-a

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres predložio je da svjetski čelnici pošalju svoje video obraćanje za Opću skupštinu UN-a, koja bi se trebala održati u rujnu, budući da “vjerojatno” neće moći putovati u New York zbog pandemije koronavirusa.

New York je epicentar pandemije u SAD-u, u kojemu je od koronavirusa umrlo više od 90 tisuća ljudi.

U pismu predsjedniku Opće skupštine UN-a, Guterres je u ponedjeljak predložio drugačiji format održavanja 75. zasjedanja Opće skupštine “poput korištenja prethodno snimljenih poruka državnih čelnika, predsjednika vlada ili ministara, uz fizičku prisutnost, u dvorani Opće skupštine, samo jednog predstavnika po delegaciji u New Yorku”.

- OGLAS -

Već dva mjeseca zasjedaju virtualno

Guterres je kazao da, iako je druga opcija odgoda zasjedanja Opće skupštine za 2021., vjeruje kako je bolje da svjetski čelnici budu u mogućnosti obratiti se u rujnu.

“To će također omogućiti nastavak rada organizacije, ali u drugačijem obliku, dok će svjetski čelnici moći predstaviti svoje poglede na važna međunarodna pitanja, uključujući međunarodni odgovor na pandemiju te će moći čuti mišljenja drugih čelnika”, napisao je Guterres.

Odluku o načinu održavanja Opće skupštine donose 193 članice UN-a.

Stotine događaja također se uobičajeno održava u tjednu dok zasjeda Opća skupština, ali diplomati kažu da će događaji ove godine biti otkazani.

Opća skupština UN-a i Vijeće sigurnosti funkcioniraju virtualno već gotovo dva mjeseca, što će se vjerojatno i nastaviti do kraja lipnja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA