Vijesti
Benjamina Karić, druga žena na čelu grada i najmlađa gradonačelnica Sarajeva
Gradonačelnica Sarajeva: Neću skinuti ploču s Vijećnice na kojoj piše “srpski zločinci”!
Senad: Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je tražio od vas da skinete ploču na kojoj piše: “srpski zločinci”! Benjamina: Gradonačelniku Istočnog Sarajeva sam rekla da u mom mandatu nikada neće doći do skidanja ploča!
Srbi su konstitutivni narod u BiH utvrđen ZAVNOBiH-om, ali agresija na BiH je hitorijski utvrđena činjenica! Nisam očekivala da će moje prvo obraćanje biti reakcija na historijsko prekrajanje činjenica! Takve stvari su nedopustive!

U ponedjeljak preuzimam dužnost i pregledavam dokumentaciju i ako nađem nepravilnosti, prijavit ću Tužilaštvu!

Senad: Hoćete li prijaviti Skaku?

Karić: Da! Moja tolerancija će biti nulta na korupciju!

Senad: Zašto si Ostali?

Benjamina: Ja sam čovjek!

 

Rođena sam u aprilu! Doktorirala sam u aprilu! Postala sam gradonačelnica na svoj 30. rođendan! April je za mene poseban mjesec! Službeno sam preuzela funkciju onog dana kada sam izglasana! Imam ključeve grada! Prva sam poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava! Na prvoj godini studija sam se zaljubila u rimsko pravo! Nakon završene prve godine Pravnog fakulteta upisala sam Filozofski fakultet, odsjek za historiju! Poslije rata je često pitanje bilo „Šta si ti“?! Baka Anka mi je rekla da govorim da sam čovjek! Ja sam čovjek! Ružno je reći da čovjek dolazi iz reda Ostalih! Da sam htjela da se kandidujem za predsjednicu ne bih to mogla kao Ostali! Nadam se da ću na ovoj funkciji nešto promijeniti po tom pitanju! Ostali trebaju imati ista prava kao i drugi konstitutivni narodi! Jedino na što sam se oslanjala tokom svoje karijere je knjiga! Ne bježim od toga da sam štreberka! Ponosna sam na partizansko, antifašističko okruženje u kojem sam odrasla! U svojoj porodici imam i muslimane i pravoslavce i Jevreje! Odgovorila sam gradonačelniku Istočnog Sarajeva brzo zbog svoje ljubavi prema Sarajevu! Mislila sam da će moj prvi razgovor s Ćosićem biti o zajedničkim projektima! Nisam očekivala da će moje prvo obraćanje biti reakcija na historijsko prekrajanje činjenica! Takve stvari su nedopustive! Pozivam sve da idemo naprijed! Voljela bih da vratim nadu građanima Sarajeva! Hoću da pokažem da možete biti Ostali! Hoću da pokažem da možete postići sve sa svojih deset prstiju! Možete uspjeti ako iza sebe imate samo podršku i ljubav najbližih!

Gradonačelniku Istočnog Sarajeva sam rekla da u mom mandatu nikada neće doći do skidanja ploča! Srbi su konstitutivni narod u BiH utvrđen ZAVNOBiH-om, ali agresija na BiH je hitorijski utvrđena činjenica! Činjenice se ne smiju osporavati! Ljubav prema gradu i istina iznad svega! Prve godine svog ratnog djetinjstva sam provela u zgradi koja je bila na prvoj liniji! Zahvalna sam članovima Vijeća što su mi ukazali jednoglasnu podršku! To je čast i velika odgovornost! Opravdat ću to! Fukcija gradonačelnika nije protokolarna kako se misli! Od ponedjeljka počinjem raditi! Moja tolerancija će biti nulta na korupciju, nepotizam i svaki oblik kriminala! Imenovanje za gradonačelnicu je bilo nešto zaista posebno za mene! Bogić Bogićević mi je prvi poslao čestitku! Bogićević je historijska ličnost! Mnogo je zadužio BiH i Sarajevo! Pozivam ga da mi pomogne! Uzet ću planove i projekte Bogića Bogićevića! Prijavit ću svaki oblik mita i korupcije! Da, kazala sam da je Skaka uradio dobro neke stvari! Ne osjećam gorčinu! Želim napraviti promjenu i biti promjena! Ako bude traga nečem nezakonitom ja to neću kriti! Postupat ću po pravu i po zakonu! Tako sam naučena! Nastavit ću da predajem studentima na fakultetu! Čestitke su mi uputili gradonačelnici Istanbula, Izmira, Rima! Čestitku mi je uputila i prva žena gradonačelnica Sarajeva! Gradonačelnici Banja Luke i Mostara mi nisu čestitali! Da nisam bila odlučna, ne bih bila na ovom mjestu! Imam osjećaj da ću sve razoružati radom!

Jedan od projekata koje planiram realizirati je čista Miljacka! Tom projektu ću posvetiti pažnju! Projekat je gotov, spreman i čeka realizaciju! Ne znam kolika je plata gradonačelnice! Želim vjerovati da je plata gradonačelnika i gradonačelnice ista! Muškarci i žene su ravnopravni! Moj život ne zavisi od politike! Moj san je bio da budem profesor rimskog prava! Pozivam i očekujem saradnju sa višim nivoima vlasti! Trebamo donijeti novu strategiju grada Sarajeva! Majka sam dječaka Natana koji ima četiri mjeseca! Suprug mi je velika podrška! On je kardiohirurg na KCUS-u! Zahvalna sam porodici na bezrezervnoj podršci! Ovog aprila mi se spojilo sve najljepše!

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.