Vijesti
Granična policija BiH: Migranti ne ulaze u BiH preko graničnih prijelaza Radi se o lokacijama u graničnom pojasu na zelenoj ili plavoj granici (rijeke Drina ili Sava) u zonama odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum i Trebinje
# Agencije
 
 
Granična policija Bosne i Hercegovine opovrgla je informacije koje su se pojavile u javnosti da je najveći broj ilegalnih migranata koji su u proteklom periodu ušli u Bosnu i Hercegovinu to učinila na zvaničnim graničnim prijelazima, prenosi Anadolu Agency (AA).
 
Prema zvaničnim podacima i informacijama s kojima raspolaže Granična policija BiH i drugi organi u BiH u čijoj su nadležnosti poslovi u vezi migracija i stranaca, navode, skoro u svim do sada registrovanim slučajevima otkrivanja, odvraćanja i sprečavanja pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, te otkrivenim slučajevima ilegalnih ulazaka u BiH, ilegalni migranti pokušavaju ući u BiH na lokacijama na državnoj granici koji nisu zvanični granični prijelazi.
 
Radi se o lokacijama u graničnom pojasu na zelenoj ili plavoj granici (rijeke Drina ili Sava) u zonama odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum i Trebinje.
 
Na graničnim prijelazima državnu granicu mogu prijeći samo osobe koje ispunjavaju zakonom propisane uslove za prelazak državne granice. Granična policija je u toku 2018. godine evidentirala nekoliko slučajeva pokušaja ulaska ilegalnih migranata na zvaničnim graničnim prijelazima, ali se radi o slučajevima migranata koji su bili skriveni u tovarnim prostorima teretnih motornih vozila, vagonima i podvozju teretnih vozila.
 
Sve osobe koje su na graničnim prijelazima otkrivene prilikom pokušaja prelaska državne granice na pomenuti način, spriječene su u tome i vraćene u zemlju iz koje su pokušale ilegalno ići u BiH. Broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnog prelaska na graničnim prijelazima, je minoran u odnosu na broj osoba koje su evidentirane u pokušaju ilegalnog prelaska ili ilegalnom prelasku na zelenoj ili plavoj granici.
 
Na kraju, naglašava se da niti jedan policijski ili drugi organ iz BiH ili inostranstva, nije dostavio GPBiH bilo kakvu informaciju koja ukazuje da najveći broj ilegalnih migranata ulazi u BiH na zvaničnim graničnim prijelazima.
 
Konstatujemo da ovakve neargumentovane i paušalne izjave i ocjene stanja u vezi ilegalnih migracija u BiH, narušavaju kredibilitet GPBiH i narušavaju ugled naše policijske agencije u javnosti, uzimajući u obzir naše maksimalno angažovanje na granici ograničenih kako materijalnih, tako i kadrovskih kapaciteta, s ciljem sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.
 


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.