5 C
Sarajevo
27.04.2024

HNS i sramotna deklaracija: “Uvreda za žrtve i nasrtaj na istinu o agresiji. Historijski presedan, opasno i neodgovorno”

Direktne, oštre, glasne i jasne reakacije stigle su sa svih strana odnoseći se na usvojenu deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora o položaju Hrvata u BiH i nepriznavanju odluka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Ovo je nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvredu žrtava UZP-a I pokušaj revidiranja historije. Ničijim odbacivanjem se ne mogu promijeniti presude Haškog tribunala, ali to šalje jasnu poruku o politici HNS-a. Ovim se narušava povjerenje među narodima”, istakli su iz SDA.

“Odbacivanje presuda predstavlja historijski presedan. Ovo je nastavak retrogradne politike HDZ-a I blokada svakog iskoraka BiH ka nečemu boljem. Oni koji zagovaraju ovu politiku ne mogu biti kredibilan partner za reforme u BiH”, kazali su iz SDP-a.

- OGLAS -

“Incijative koje produbljuju krizu su neprihvatljive I neodgovorne. Negiranje historijskih činjenica ne doprinosi građenju povjerenja među narodima u BiH”, naveli su iz SBB-a.

“Ovo je neodgovorno I opasno te udaljava građane od pomirenja. Nećemo biti ti koji će legitimirati učešće u vlasti bilo kome ko podržava presuđene ratne zločince”, poručili su iz Naše Stranke.

“Ovo je anticivilizacijski čin I ništa drugo nego ohrabrivanje na činjenje novih zločina I direktno ugrožavanje mira. Pozivamo MZ da reaguje”, saopšteno je iz DF-a.

Igor Crnadak je deklaraciju nazvao spiskom nerealnih želja te dodao da HNS neće imati sagovornika u RS-u.

Branislav Borenović je poručio da nikakvo zadiranje u RS ne dolazi u obzir, a da nema ništa protiv da se unutar Federacije Bošnjaci I Hrvati dogovaraju oko teritorijalne prekompozicije.

Gradimir Gojer traži hitnu rekaciju Inzka jer je ovo veličanje fašizma, UZP-a I vodi ka daljem zaoštravanju odnosa unutar BiH.

Mostarski logoraši I zatočenici logora tzv. Herceg-Bosne su kao žrtve pozvali međunarodnu zajednicu da reagira te dodali da je HNS vjerni sljedbenik politike koja je izvršila agresiju na BiH.

Međunarodna zajednica je prije 2 godine imala jasan stav, a to je da se odluke Haškog suda moraju poštovati, ipak, kao da ih u HNS-u nisu ozbiljno shvatili, a novih reakcija iz MZ nije bilo.

Za kraj kao šlag na tortu, iz HNS-a su istakli kako je žalosno gledati histerične istupe bošnjačkih stranaka I političara te dodali da UZP predstavlja politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA