12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Predrag Kojović: Podmukle i ničim izazvane laži o meni i Našoj stranci

Bh. blok donio je odluku da ide u opoziciju na federalnom i državnom nivou. Uprkos takvom stavu, dio članstva SDP-a i DF-a smatra da bi ove stranke ipak trebale ući u vlast i koalirati sa SDA i drugim nacionalnim strankama.

Treća partija koja čini ovaj blok, Naša stranka, ima jasan stav: Nikakva koalicija s nacionalističkim strankama ne dolazi u obzir. Predsjednik NS-a Predrag Kojović u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o budućnosti Bh. bloka, suprotnim izjavama pojedinaca iz SDP-a i DF te napadima na Našu stranku.

Dodatni pritisak

- OGLAS -

Ubrzo nakon posljednjeg sastanka Bh. bloka stigle su izjave iz DF-a da bi Bh. blok mogao u opoziciju i u Kantonu Sarajevo. Šta bi to značilo za Bh. blok? Hoće li se u tom slučaju povući i Naša stranka, odnosno premijer Edin Forto?

– Željko Komšić iznio je svoje mišljenje da će se Vlada KS nakon odluke Bh. bloka naći pod dodatnim pritiskom. To što je taj njegov stav u medijima protumačen kao najava nekog njegovog poteza kao predsjednika DF-a i našeg partnera u Bh. bloku zaista nije njegov, nego problem medija. Imali smo sastanak delegacija Bh. bloka, razmotrili, zaista, sve mogućnosti i implikacije i konsenzusom donijeli odluku koju smo donijeli. Od tada do danas ništa se nije promijenilo.

Čini se da i u SDP-u dio članstva drugačije razmišlja. Postoji nezadovoljstvo što se ne ide u vlast sa SDA. Kako to komentirate?

– Prirodno je da postoje različiti stavovi o ovako velikim i važnim pitanjima. Veliki dio sastanka bio je posvećen upravo situaciji u Tuzli. Postoji specifičnost. SDP je najjača stranka, Bh. blok ima ubjedljivo najviše zastupnika, skoro pola. Mi smo ponudili neka rješenja koja bi i očuvala Bh. blok i uzela u obzir specifičnosti tuzlanskog kantona. Naš prijedlog baziran na tim pretpostavkama nije prihvaćen na samom sastanku, što ne znači da neće u danima koji dolaze.

Teorije konspiracije

Naša stranka odmah nakon izbora bila je predmet raznih napada, koji su do danas nastavljeni. Posljednji kaže da Vama i Našom strankom upravlja BIA, obavještajna služba Srbije, a da vi upravljate Bh. blokom. Kako to komentirate?

– Laži i budalaštine ne zaslužuju ni moje vrijem ni vrijeme vaših čitalaca, ali ću vaše pitanje, ako mi dopustite, iskoristiti da kažem nešto o političkoj retorici u javnom prostoru.

Zagađenje javnog prostora ovakvim podmuklim, neosnovanim i ničim izazvanim lažima, suludim teorijama konspiracije i sličnim konstrukcijama koje se svakodnevno sklapaju za stolovima kafana je pogubno za nas kao državu, za nas kao društvo.

Ovo nije posljednja, ali jeste izuzetna prilika

Je li ovo posljednja prilika da se napravi jedan lijevi blok u BiH?

– Mi se moramo početi okupljati oko onoga što nas spaja, po čemu smo slični, ono što nam je zajedničko kao građanima BiH, a ne kao nacionalisti kopati, živjeti od onoga što nas razdvaja. Ne govorim o političkim partijama, nego o svim građanima BiH, o Srbima, o Hrvatima, o Bošnjacima i onima koji se tako ne izjašnjavaju, a građani su ove države i moraju imati ista prava kao i ovi samoproglašeni konstitutivni.

Nije posljednja, ali jeste izuzetna prilika da ovaj blok povede BiH naprijed, da je izvuče iz kandži nacionalista i onih kojima je nacionalizam i kvazipatriotizam dimna zavjesa za politički kriminal.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA