5 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada FBiH: Izdvojena sredstva za subvencioniranje doprinosa za april 2020. godine

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu dala saglasnost za izdvajanje sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 32.808.698,70 KM za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja poslovnim subjektima za april 2020, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova sredstva biće isplaćena na teret sredstava planiranih u budžetu FBiH za 2020. Federalnom ministarstvu finansija na poziciji tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Fond za stabilizaciju privrede. U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da je odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica omogućeno subvencioniranje iz budžeta FBiH poslovnim subjektima na ime doprinosa za obavezna osiguranja.

Porezna uprava FBiH, kao nadležni organ za odlučivanje po zahtjevu poslovnih subjekata o sticanju prava na subvencioniranje na ime doprinosa za obavezna osiguranja, dostavila je Federalnom ministarstvu finansija informaciju o poslovnim subjektima i iznosima koji su stekli pravo na subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, a po kojoj će biti isplaćena iz budžeta FBiH.

- OGLAS -

Prema toj informaciji, za april 2020. godine, po 20.889 zahtjeva poslovnih subjekata, za 141.019 zaposlenika, odobreno je ukupno 32.808.698,70 KM, od toga za doprinose za PIO 18.308.313,08 KM, za zdravstveno osiguranje 12.927.836,59 KM i za osiguranje od nezaposlenosti 1.572.549,03 KM, ističu iz Vlade.

Federalna vlada odobrila je prenamjenu i prenos sredstava u visini od 6.620.489,62 KM s posebnih namjenskih transakcijskih računa, i to s računa “Povrat uplate po osnovu plaćanja PDV-a na revolving osnovi” u iznosu od 4.785.389,94 KM i računa ESCROW u iznosu od 1.835.099,68 KM. Odobrena sredstva biće prenesena na transakcijski račun Federalnog ministarstva finansija otvoren kod Union banke d.d. Sarajevo, a nakon prenosa sredstava ovi će transakcijski računi biti zatvoreni. Ova sredstva će biti korištena za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja iz propisa o doprinosima u skladu s članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Federalno ministarstvo finansija će u roku od 90 dana od dana prenosa sredstava Vladi FBiH podnijeti izvještaj o njihovom namjenskom utrošku. Sredstva mogu biti korištena isključivo za saniranje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja nesreće.

Na sjednici Vlade FBiH usvojen je program utroška sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2020. godinu.

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Privredne komore FBiH o provođenju Akcionog plana 2019.-2023. godina za realizaciju Strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2013.-2023. godina, u 2019. godini.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da, u saradnji s Privrednom komorom, u roku od 45 dana Vladi dostavi prijedlog izmjena i dopuna Akcionog plana, kojim će privrednim društvima iz ove industrijske grane biti omogućeno da prevaziđu stanje nastalo za vrijeme i poslije proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa te da predloži i druge izmjene koje će pomoći realizaciji strategije.

Vlada FBiH danas se upoznala sa stanjem u turističko-ugostiteljskom sektoru uzrokovanom pojavom koronavirusa i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma za preraspodjelu sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu.

U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom uslijed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u FBiH veći od 2.000.000 KM dnevno. Iako posluju s već iskazanim gubicima, računi za izmirenje režijskih mjesečnih troškova redovno pristižu i povećavaju troškove poslovanja. Poslovni subjekti iz ovog sektora trebaju obezbijediti i sredstva za isplatu plaća, uplatu doprinosa, kao za otplatu kredita. Kako je danas zaključeno, resorno federalno ministarstvo treba u roku od 15 dana pripremiti prijedlog uredbe koja bi ponudila pomoć u rješenju problema navedenih u informaciji. Također, Vijeću ministara BiH biće upućen zahtjev za fleksibilnije odredbe o ulasku u BiH, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

Federalna vlada je prihvatila zaduženje FBiH po ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Sarajevu, u iznosu do 8.000.000 eura. Sredstva će biti korištena za uvođenje mjera energetske efikasnosti u približno 40 javnih zgrada različitih namjena u Sarajevu (škole, bolnice, vrtići i javne zgrade od općeg interesa). Rok otplate ovog zajma je 13 godina, uz trogodišnji grace period uključen u rok otplate. Sredstva će biti prenesena na Kanton Sarajevo, koji je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.

Date su saglasnosti za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i FBiH i Podugovora o zajmu između FBiH i Kantona Sarajevo, a za njihovo potpisivanje ovlaštena je federalna ministrica finansija. Konačnu odluku o prihvatanju ovog zaduženja daće Parlement FBiH.

Federalna vlada je donijela odluku o utvrđivanju novčanih iznosa koji će biti naplaćivani tokom oktobra 2020. godine na teritoriji FBiH za Dječiju nedjelju. Riječ je o jedan posto na prodanu voznu kartu u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, zatim na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (izuzev na pošiljke novina i časopisa), na prodanu ulaznicu za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe za koje se naplaćuju ulaznice, te na prodani nosač slike i zvuka (CD, DVD i slično).

U skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, kantonalna ministarstva finansija će, na prijedlog kantonalnih ministarstava nadležnih za socijalnu politiku, utvrditi način naplate novčanih iznosa i način njihovog raspoređivanja.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA