1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Mogherini pozvala Indiju i Pakistan na uzdržanost

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je danas Indiju i Pakistan na “najveću uzdržanost”, nakon obnovljenih tenzija između dviju zemalja.

– Očekujemo od obje zemlje da pokažu najveću uzdržanost i izbjegnu svaku novu eskalaciju  tenzija – navodi se u saopćenju Mogherini objavljenom na internet stranici EU, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Po njenim rečima, neophodna je obnova diplomatskog kontakta na političkom nivou kao i primjena hitnih mjera.

- OGLAS -

– Tenzije između Indije i Pakistana bi mogle da imaju “ozbiljne i opasne posljedice za obje zemlje kao i za cijeli region – upozorila je šefica evropske diplomatije.

Mogherini je rekla da terorizam nikada ne može da bude opravdan i dodala da je nedavno razgovarala s pakistanskim zvaničnicima o nastavku borbe protiv terorizma.

Vlasti u Indiji i Pakistanu saopćile su danas da su oborile “neprijateljske” avione. Obje vlade su takođe navele da žele da izbjegnu eskalaciju tenzija.

Indija je u utorak izvršila napad na vojnu bazu u Pakistanu, gdje smatra da se nalaze ekstremisti grupe Džais-e-Muhamed. Tenzije su već postojale od 14. februara poslije samoubilačkog napada u indijskom dijelu Kašmira gdje je stradalo nekoliko desetina ljudi.

– EU će ostati u kontaktu sa zvaničnicima obje zemlje i nastavlja da prati situaciju – dodala je Mogherini.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski do Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA