17.7 C
Sarajevo
17.05.2024

Skupština RS preskače ratne zločince, traži izvještaj od Inzka

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), na sjednici u utorak, 9. februara, raspravljaće o Informaciji koja se odnosi na zahtjev za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009. – 2020. godine, sa prijedlogom zaključak. Ova tačka dnevnog reda uvrštena je naknadno.

Na dnevnom redu Skupštine RS-a nema pisma visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka, o poništenju povelja dodijeljenih osuđenima za ratne zločine.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko uputio je 2. februara pismo predsjedniku NSRS i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je ova Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

- OGLAS -

Po primitku pisma, iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića saopšteno je kako su 3. februara primili pismo u kojem se traži vraćanje povelja određenih pojedinaca, a koje im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina NSRS.

U saopštenju je navedeno da će se o tom pismu izjasniti rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

- Advertisement -

Šta stoji u Informaciji?

Prema materijalu objavljenom na službenoj web stranici, NSRS u utorak bi mogla donijeti zaključke koji se odnose na rad visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 2009. – 2020.

Uz objašnjenje da je ‘Republika Srpska direktni potpisnik Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma’ navodi se kako ima ‘pravni osnov tražiti podnošenje izvještaja o sprovođenju mirovnog sporazuma’, te se od visokog predstavnika traži da ‘sačini i u roku od 90 dana Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020 godine’.

U obrazloženju ove tačke dnevnog reda se navodi kako je Republika Srpska prema sporazumu od 29. avgusta 1995. godine ‘ovlastila SR Jugoslaviju (čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija)’, te time ‘postala indirektni potpisnik Dejtonskog sporazuma. Navodi se da ‘taj status proizlazi iz Preambule Dejtonskog sporazuma (stav 5), a direktni je potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma’.

Navodi se da je prema Aneksu X Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik obavezan da „periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku Uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu“.

„Narodna skupština Republike Srpske je Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine, kao strana Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma (Aneksa 10.) pozvala Visokog predstavnika da izvijesti Republiku Srpsku kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog Sporazuma“, ističe se u Informaciji, te dodaje kako visoki predstavnik nikada nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske.

„Time se vrši brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ističe se u obrazloženju Informacije, uz ocjenu kako je ‘visoki predstavnik u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, a pored navedenog je i donosio odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Ankesa X Dejtonskog mirovnog sporazuma’.

Šta je rečeno u reakcijama na Inzkovo pismo?

Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, ocijenjeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

U pismu, koje je RSE imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Uručio ih je predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

Inzko je u pismu podsjetio da su među nagrađenima ‘svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje’.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocijenio je 4. februara kako zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje ‘najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu’.

„Nije mogao veću uvredu Srbima da da. Tako jednu bezočnu laž da iznese može samo Valentin Inzko. Savršeno dobro znaju da nećemo prihvatiti odluke OHR-a. On se usmjerava samo na jedan narod, ultimatum najteže prolazi kod našeg naroda“,rekao je Dodik.

Karadžić, Krajišnik i Plavšić, su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

RSE/ Lejla Omeragić Ćatić

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA