Vijesti
Historijski projekt za Sarajevo: Načelnik Muzur i ministar Šteta otvorili radove na ratnom putu preko Igmana Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, i Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, naglasili su da je ovo historijski gledano najvažniji projekt.

Radovi na rekonstrukciji ratnog puta preko Igmana započeli su danas, a tim povodom na ovoj putnoj komunikaciji, koja je imala izuzetno važnu ulogu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, održana je i pres-konferencija. Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, i Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, naglasili su da je ovo historijski gledano najvažniji projekt.

"Često smo tokom rata mogli čuti priču kako bi ovaj put trebalo pozlatiti s obzirom na ulogu i znaĉaj koji je imao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nažalost nakon završetka rata dospio je u drugi plan, iako je bio žila kucavica za sve nas na ovim prostorima, a pogotovo za glavni grad naše domovine", rekao je naĉelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur te dodao:

"Zbog godina nismo mogli pripadati generaciji koja je branila i odbranila ove prostore i zahvaljujući kojoj je Bosna i Hercegovina opstala, ali svojim dijelima želimo ostati upisani kao generacija koja je gradila svoju domovinu. Za sve nas je važno da pripadamo onoj generaciji koja će moći reći da je napravila nešto od onoga što nam je ostavljeno u amanet. Upravo ova putna komunikacija i početak radova na njoj je naš najvažniji projekt, usudim se slobodno reći historijski."

U jednom dijelu svog obraćanja načelnik Muzur je poručio kako su ministar Šteta i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Selmir Kovaĉ, najbolji saradnici Općine Ilidža. Jedan od prioriteta "Našeg plana za Ilidžu 2020-2024.", kojeg je načelnik Muzur prezentirao tokom kampanje, bilo je i unapređenje ključne infrastrukture, ali i turizma, a sigurno da će i rekonstrukcija ratnog puta doprinijeti porastu broja posjetilaca i turista i sa ove strane planine Igman. O rekonstrukciji puta u duţni od 2.964,8 metara govorio je i ministar Šteta, a Okvirni sporazum potpisan je na tri godine u vrijednosti 3.850.000.

"Ratni put Igman, simbol otpora i spasa, višestruko je značajan, kako zbog svoje historije, tako i zbog povezivanja tri općine našeg kantona. Trenutno je ovaj put potpuno neuslovan, a izgradnjom novog, čiji radovi počinju danas, dobit ćemo potpuno nova tri kilometra puta. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Ilidža, koja na svakom od projekata pokazuje efikasnost i kvalitet", kazao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, dodavši:

"Ministarstvo saobraćaja, realizacijom planiranih projekata, nastavlja na podruĉju cijelog Kantona građanima ostavljati trajne vrijednosti. O znaĉaju i važnosti ratnog puta preko Igmana govorili su i Nazim Mahmutović i Rifat Hodžić, koji su, svaki na svoj naĉin bili angažovani na simbolu otpora agresoru.

"Ovo je projekt koji zaslužuje apsolutnu podršku zbog njegove ratne uloge, a koja se tek osjetila u trenucima kada je prokopan Tunel spasa, pa je ovo bio Put spasa i mislim da poveznicu nije teško pronaći. Vrlo dobro znam u kakvom je stanju bio ovaj šumski put koji je na kraju predstavljao život za mnoge i koliko smo truda uložili tokom rata na njegovo održavanje", naglasio je Mahmutović.

Rifat Hodžić, prvi komandant 2. motorizovanog bataljona, dosta je emotivno govorio o ratnom putu, u blizini kojeg je i teško ranjen, ali koji mu je na kraju i spasio i život.

"Nikad mi nije lako govoriti o ratnim temama, pogotovo o Igmanu. Nedaleko odavde sam teško ranjen, ali zahvaljujući ovom putu brzo sam prebačen u Hrasnicu i evo, hvala Bogu, svjedočim ovom lijepom trenutku. Važno je ovo sve što se dešava zbog naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze", poručio je Hodžić te pohvalio početak radova, ali se i zahvalio svima onima koji su tokom agresije doprinijeli odbrani ove putne komunikacije.

Okupljene na lokaciji "Osmice" muzičkim numerama počastili su učenici Prve i Pete osnovne škole u pratnji njihovih nastavnika. Na kraju vrijedi naglasiti da će nakon završetka radova, koje izvodi firma "Demus" d.o.o., ratni put preko Igmana biti proglašen regionalnom cestom, a održavanje će preuzeti Direkcija za puteve. Radit će se i projekt od "Osmica" do R 442a (Krupac - G. Grkarica - Hadžići) u dužini 6,5 km, nakon čega će se pristupiti realizaciji ovog puta do spoja sa regionalnom cestom.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.