20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Mašić: Oni koji su izdali građane KS bit će kažnjeni već na narednim izborima

Predsjednik Kantonalna organizacije SDP-a BiH Damir Mašić na pres-konferenciji, sazvanoj povodom aktualne političke situacije u Kantonu Sarajevo, kazao da je stranka Demokratske fronte, koja je zajedno sa SBB-om izašla iz koalicije ‘šestorke’, od kada je formirana 2012.  “razvaljivala je građansku ideju i ljevicu da bi pravila koaliciju sa SDA, svaki put i 2014. i sada 2019.”.

Iznoseći stavove SDP-a, Mašić je naglasio da se navaljena smjena Vlade KS direktno protivi interesima građana KS.

– Sva istraživanja i ankete su do sada pokazale da su građani razočarani, prije svega izdajom i prevarom od naša dva dojučerašnja koaliciona  partnera, SBB-a, a pogotovu DF-a i Željaka Komšića, koji su sada definitvno cjelokupnoj javosti pokazali, koja je misija i svrha DF-a – kazao je Mašić. 

- OGLAS -

On je podsjetio na koji je način formirana koalicija šest stranaka tzv. ‘šestorka’, koja je ukupno dobila dvije trećine glasova građana KS.

– Tri mjeseca trajali su razgovori, koji su na kraju rezultirali time da je napravljen koalicioni program s 300 konkretnih mjera od kojih je velika većima dosad realizirana. Vrlo brzo građani su vidjeli promjenu kako se radilo. Pokrenuli smo projekte koji su više od 10 godina bili mrtvi, od prve transverzale, od rekonstrukcije saobraćane infrastrukture, porketanja privrede i svega onoga što je rezultiralo da građani steknu povjerenje u valast u KS. Sve to je na kraju rezultirallo jednosatnim sastankom na kojem se bez ikakve kredibilne i relevantne argumentacije i razloga najavljeno rušenje Vlade KS – kazao je Mašić.

On je najavio da će SDP-e učiniti sve da se ti procesi ne zaustave i da će njegova stranka nastaviti svoju borbu.

– Oni koji su izdali građane KS bit će kažnjeni već na narednim izborima. Građani im ovo neće oprostiti – izjavio je Mašić.

Šef kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović govorio je o “ideološkom konceptu ‘šestorke'”, koji je započet prije godinu dana.

– Kompletna BiH je postavljena na sistemu u kojem su lopovkuk, kriminal i krupcija usko vezani s naciolaizmom. Najveći ideološki značaj ‘šestorke’ u ovom konceptu je rušenje korupcije, kriminala, namještenih tendera i suprotstavlanje politici “ode Edin dođe Srđan”, koju su podržali DF i SBB. Mi smo krenuli da stvaljamo prioritete kojima su nacionalne politike zamajavale građane 24 godine, da stavljamo prioritet gradskog saobraćaja, vode, života i prije svega transparentnosti političara – kazao je Stojanović.

Ministar za rad socijalnu politiku, raseljana lica i izbjeglice u KS Malik Garibija kazao je da se “mnogo  govori o državi kao izgovoru za rušenje KS”. 

– Međutim, istina je da su državu dali za kanton. Za nas je država kvaliteno školstvo, sveobuhvatno zdravstvo, dobro obazovanje, kvalitetne i dobre ceste, za nas je država jedna široka mreža socijanih usluga koja čuva i štiti svakog građanina. Za nas je država jaka policija, sve ono što predstavalja život građana. Međutim, ljudi su nažalost željni te države, zbog toga idu iz BiH. Odlaze ne samo zato što nismo članica NATO-a. Mi u SDP-u imamo jasan cilj, a to je da izgradimo državu za sve nas. Počašćeni smo što su gađani to prepoznali – kazao je Garibija.

Dodao je da će  sadašnja Vlada KS raditi i ponašati se domaćinski do zadnjeg dana, te da se “vlast smije izgubiti, ali obraz nipošto”.         

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA