20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Tri kandidata u izbornoj trci za predsjednika Sjeverne Makedonije

Državna izborna komisija (DIK) Sjeverne Makedonije potvrdilo je kandidature Steve Pendarovskog, Gordane Siljanovske Davkove i Bljerima Reke za kandidate za predsjednika te zemlje.

 – Nakon pregleda lista za predsjednika Republike Sjeverne Makedonije, koje su predane od strane kandidata Pendarovskog, Siljanovske Davkove i Reke, Komisija je zaključila da su uredno podnesene, potvrđujući time da se mogu kandidirati za predsjednika – saopćeno je iz ove institucije. 

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i opozicioni VMRO-DPMNE podnijeli su u četvrtak kandidature Steve Pendarovskog i Gordane Siljanovske Davkove za predstojeće predsjedničke izbore, a kandidat Saveza za Albance/Besa Bljerim Reka, odnosno opozicionih stranaka albanskog bloka, podnio je kandidaturu u utorak.

- OGLAS -

Komisija će u petak održati javnu sjednicu kako bi odlučilo redosljed jedinstvene liste kandidata za predsjednika zemlje.

Predizborna kampanja počinje 1. aprila. Prvi krug izbora zakazan je za 21. aprila, dok će drugi krug izbora, ukoliko u prvom nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu pobjedu, biti održan 5. maja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA