7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Ustavni sud Turske: Aja Sofija neće biti otvorena za molitve

Ustavni sud Republike Turske odbio je u četvrtak apelaciju nevladine organizacije koja se žalila na raniju odluku suda kojom nije dozvoljeno da se istanbulska Aja Sofija otvori za obavljanje namaza.

Nevladina organizacija, koja je uputila pojedinačnu apelaciju, navela je kako ranija odluka suda predstavlja kršenje prava na slobodu misli, savjesti i vjere, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud je ovu apelaciju ocijenio neprihvatljivom jer ju je podnijela neovlaštena osoba. U obrazloženju suda je navedeno kako je utvrđeno da podnositelj apelacije, u ovom slučaju nevladina organizacija, kao pravna osoba, nije pretrpjela bilo kakvu povredu u kontekstu kršenja prava na koje se u apelaciji poziva.

- OGLAS -

Stoga je Ustavni sud odbio apelaciju zbog nedostatka uvjeta za njezino prihvaćanje, odnosno zbog neovlaštenosti njezinog podnositelja.Prema zakonu o Ustavnom sudu koji se odnosi na uspostavu i sudske postupke Ustavnog suda Republike Turske, pravo na pojedinačno podnošenje apelacije imaju one osobe kod kojih je došlo do izravne povrede njihovog prava.

Ova nekada bizantska crkva, potom džamija, a danas muzej, nezaobilazna je stanica milijuna turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine. Tada su izvana izgrađena četiri minareta.

Na trgu ispred Aja Sofije povremeno dolazi do okupljanja vjernika koji traže da se objekt ponovno koristi kao džamija.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA