Vijesti
Hrvatska ga potražuje, BiH mu pogoduje: Privatnu firmu Lager Vlada FBiH godinama oslobađa plaćanja putarine Za vlasnikom Lagera raspisana potjernica iz Hrvatske. Firma iz Posušja četvrtu godinu zaredom neće plaćati putarinu na gorivo.
#

Putarina iznosi 0,25 KM po litru, a Vlada predlaže UIO da Lager bude oslobođen plaćanja putarine za pet miliona litara. Lager povlašten od 2018. godine i na teret države "uštedio" preko tri miliona maraka.

Vlada Federacije BiH predložila je prošle sedmice Upravi za indirektno oporezivanje BiH da se firma Lager d.o.o. iz Posušja oslobodi plaćanja putarine na gorivo. Vlasnik Lagera je Milenko Bašić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji je osumnjičen za korupciju u predmetu „Vjetropark“ u toj državi. Inače, ovo nije prvi put da UIO na prijedlog Vlade Federacije daje povlastice  HDZ-u bliskoj kompaniji.

„Vlada FBiH je, s današnje sjednice, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2021. godinu u količinama namijenjenim za proizvodnju. Ukupna količina od 33.425.723,40 litara godišnje odnosi se na rudnike uglja Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić, Gračanica i Banovići, rudbnike boksita Široki Brijeg, Posušje i Jajce, te firmu za zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva Lager d.o.o. Posušje”, saopćeno je iz Vlade 16. oktobra ove godine.

Koliko je koja firma oslobođena putarina, nije saoopćeno. No, dokumenti iz proteklih godina dokazuju da je kompanija Lager, za čijim je vlasnikom raspisana Interpolova potjernica zbog korupcije u Hrvatskoj, jedna od najpovlaštenijih u državi.

Prema informacijama dostupnim na stranici UIO, na svaki litar goriva plaća se 0,25 KM putarine. To znači da je firma Lager samo 2018. godine “uštedjela” 875 hiljada KM.

“Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, na prijedlog Vlade Federacije, na sjednici održanoj 30. avgusta 2018. godine, donio je odluku o izmjenama i dopunama odluke o količinama dizel-goriva na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu”, navedeno je u Službenom glasniku BiH, prenosi Potraga.

 

  Lager “uveden” među povlaštene kompanije / 
 

Izmjene su podrazumijevale da se firma Lager uvrsti među povlaštene kompanije, te da joj se omogući neplaćanje putarina na promet 3,5 miliona litara goriva. Ukoliko iznos putarine pomnožimo sa količinom goriva koje je oslobođen Lager, dolazimo do cifre od 875 hiljada maraka koliko je pogodovano ovoj kompaniji iz Posušja.

Godinu kasnije, Lager je napredovao. Odlukom Upravnog odbora UIO, a na prijedlog Vlade Federacije, Lager je oslobođen plaćanja putarine za pet miliona litara goriva. To znači da je ta kompanija te 2019. godine “uštedjela” 1,25 miliona maraka. Ono što je interesantno, količina nafte za koju je Lager oslobođen plaćanja putarine znatno je veća od količine koje su oslobađani Rudnici Kreka Tuzla (2,6 miliona litara), Rudnik Đurđevik (4 miliona litara), Rudnik Zenica (380 hiljada), Rudnik Breza (1,1 milion).

 

 

  / 
 
I 2020.  godine “raspored” je bio isti. Lager je oslobođen plaćanja putarine za pet miliona litara nafte, što im je, opet, uštedjelo oko 1,25 miliona maraka.
 
  
Firme oslobođenje putarine za 2020. godinu
 
 

Kako bi se tradicija nastavila, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice usvojila prijedlog za 2021. godinu. S obzirom na ukupnu količinu nafte, Lager će, izvjesno je, opet biti oslobođen plaćanja putarine za pet miliona litara. To znači da će od 2018. Godine do kraja naredne godine firma Lager iz Posušja “uštedjeti” skoro pet miliona konvertibilnih maraka.

Pojašnjenja radi, Lager se uglavnom bavi prodajom mašina za rudnike u Federaciji BiH, ali je ta kompanije i vlasnik Rudnika Kamengrad u Sanskom Mostu. Proizvodne količine tog rudnika znatno su manje od svih drugih rudnika u Federaciji BiH.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.