10 C
Sarajevo
19.04.2024

Nevjerovatna priča : zračna luka u Dresdenu, svoj stari Terminal “uredila” grafitima (VIDEO)

U januaru 2019. međunarodna zračna luka u Dresdenu zatražila je od umjetnika grafita MadC da svoj stari Terminal oslikava baš onako kako ona želi. Šetajući njezinom stazom od 22 godine pisanja grafita – slikajući sve od tradicionalnih grafita i blockbustera pa sve do apstraktne kaligrafije koju danas slika:

 “Budući da volim izazove, naslikala sam nešto više od 8000 kvadratnih metara prostora u vrlo ograničenom vremenu i na -4 ° C. I da, volim to! Zahvaljujući timu Red Tower Films kamera možete uživati u ovome.

“Ovdje smo, zid je gotov!” Iako sam odlučia još malo slikati – upravo sam je završila prije nego me je vrijeme poremetilo. Zid je prvobitno planiran da se završi na nizu prozora jer su teške za uključivanje, a površina zida postala je prilično loša od nje isto. Međutim, odlučila sam proširiti svoju temu na mjestima i prihvatiti izazov slikanja do samog kraja zida. Sada je to oko 680m2 prostora. 

- OGLAS -

Konačno, slika je potpuna i nadam se da će priča biti ispričana onako kako sam i zamislila. Moja Stylemachine-ideja se temeljila na životu i posvećenosti grafita, kako se to kod nas žargonski kaže „piscima grafita“. To je zid za sve nas koji slikamo 10 i više godina i koji  upravo u to  stavljamo svu svoju energiju i srce. Tako sam prevela ideju: 

Prva scena – laboratorij – skiciramo, pokušavamo, nadahnjujemo, bez obzira pod kojim okolnostima, nedostatak vremena ili prekida. 

Druga i treća scena – stroj i luka – odabiremo skice i proizvodimo naše ideje, pokušavamo tehnike, varijacije stilova i boja i izvlačimo ih u svijet .

Četvrta scena – teško putovanje – veliki dio našeg rada biva uništen. Po koži, igračkama ili po prirodi, tako da moramo nastaviti raditi našu stvar bez obzira na sve .

Peto mjesto – grad – nastavljate slati svoje ime u svijet, tako da na kraju dana neka vaša djela stignu na svoje odredište, gdje pripadaju i gdje su viđena. 

“Ja sam neko ko svoje srce ostavlja svakim tragom na zidu: Nekoliko dana sam znala ići gore i dole po stepenicama više od 500 puta;padala sam sa njih po 4 puta,svakim danom. Slikala sam više od 4 mjeseca svaki dan najmanje 10 sati. Koristila sam limenke 1489; 158 različitih boja, 600 + kape, 3 različite vrste kape, 100 litara prajmera,140 litara vanjske boje, oslikana na temperaturama od + 2 ° C do + 38 ° C na suncu, kiši, oluji, danu i noću.Naslikala sam  moj najveći i najmanji komad do sada i sveukupno naslikala sam  moje ime daleko više od 100 puta na ovom zidu. Zanima me da li će itko pogoditi ili saznati koliko ih je zapravo. Napravila sam samo jednu iznimku od slikanja koje radim inače za  MadC.”

Ovo je stvarno dobilo posebno mjesto u mom srcu – posebno mjesto na mom zidu.

 

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA