Vijesti
Krvavi putevi: Hrvatska policija ponovo brutalno pretukla migrante Hrvatska granična policija nastavila je brutalne napade na migrante, a hrvatski ministar unutrašnjih poslova poručuje da su optužbe neutemeljene.
#


Već duže vrijeme javna je tajna da hrvatska policija brutalno maltretira migrante koji pokušavaju ući na teritoriju te države. Američki Guardian u više navrata objavio je slike i snimke pretučenih migranata, kao i informacije da hrvatska policija uniformisana u crno premlaćuje i maltretira migrante pri pokušaju prelaska granice.

 Nakon što je Guardian ponovo objavio slike pretučenih migranata ali i njihove izjave, uslijedila je reakcija hrvatskog ministra unutrašnjih poslova koji je, ne poričući ove tvrdnje, rekao kako se objavljuju članci u kojima se hrvatska policija optužuje za nezakonito djelovanje, ali da niko nikada ne objavi kako hrvatska policija djeluje humano, te kako su iz grupe migranata spasili trudnicu.
U prevodu - istina je da migrante hrvatska policija brutalno maltretira, ali ponekad znaju biti i korektni.

Po ovom pitanju niko od hrvatskih nadležnih institucija nije se oglasio, a UN je od hrvatske vlade zatražio da istraži navode o maltretiranju i zlostavljanju migranata.

Generalna sekretarka danskog vijeća za izbjeglice za Guardian je rekla da je u samo jednoj sedmici više od 75 migranata prijavilo nečovječno postupanje prema njima, divlja premlaćivanja, pa čak i seksualna zlostavljanja. Šta se dešava sa migrantima koji se mučki pretučeni vraćaju u migrantske centre u BiH objasnio je koordinatom IOM-a Dražan Rožić.

"Migrante koji dođu sa vidnim ozljedama primimo u centre i pružamo im medicinsku njegu. Tačno je da oni izjave da su pretučeni od strane hrvatske policije prilikom prelaska granice, ali dalji uvid u te slučajeve nemamo, nii ikakve povratne informacije od istražnih agencija", rekao je Rožić.


Sudbina migranata na području BiH dodatno je otežana brutalnim napadima na njih. Dok sanjaju o boljem životu u zemljama EU, Međunarodne zajednice na ovo su nijeme, dok hrvatska policija tvrdi da su sve ove optužne neutemeljene.

No ipak, slike govore više od hiljadu riječi...

  
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.