7.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Automafijaši krali u “trojkama”, uz rotaciona svjetla oduzimali vozila

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv 27 kradljivaca vozila, koji su više od dvije godine bili pod istragom zbog sumnje da su ukrali najmanje 200 vozila.

 

Optužnica kojom se 27 kradljivaca terete za višemilionske krađe vozila, uglavnom s područja Kantona Sarajevo, potvrđena je protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala (24), Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

- OGLAS -

 

Na današnjem ročištu tužilac Džermin Pašić je zatražio mjere zabrane sastajanja između optuženih i svjedoka zbog prijetnji koje su dobivali svjedoci u ovom postupku.

 

Pašić je rekao da se radi o organiziranoj kriminalnoj grupi koja je krala automobile, a kasnije ih prodavala u Crnoj Gori i Srbiji.

 

“Čitava grupa je bila sastavljena od nekoliko manjih grupa koje su djelovale pojedinačno ili u saradnji sa onim drugim”, podvukao je Pašić, dodajući da su uglavnom krali u “trojkama”.

 

U zavisnosti od područja u kojem su krali vozila, kriminalci su znali često kontaktirati vlasnike i od njih tražiti od 1.000 do 3.000 eura u zamjenu za vozilo. Navedeno je da su i pojedini vlasnici često znali pristati na ucjene i dati novac u zamjenu za vozilo.

 

 Automafijaši su automobile krali i iz dvorišta porodičnih kuća, a znali su i prisluškivati policiju. Optuženi Pajić i Mandal su 2016. presreli bračni par Dušanić, te im uz prijetnju pištolja oduzeli BMW X6.

 

“Izlazi napolje, policija”, kazali su vozaču, a nekoliko trenutaka ranije su u svom BMW upalili rotaciona svjetla i zaustavili bračni par.

 

Podsjetimo, Srećko Trifković i Slaven Dakić nalaze se u pritvoru, nakon hapšenja u policijskim akcijama koje se provode nakon ubistva dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

 

Obojica se terete za tešku krađu, a Dakiću se na teret stavlja i kazneno djelo sprečavanje dokazivanja.

 

Njegoslav Milinković i Bojan Košarac optuženi su i za kazneno djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Oni su osumnjičeni da su zajedno sa Savom Petričevićem u augustu 2016. na Ilidži pokušali ukrasti automobile. U razmjeni vatre s policijom Petričević je ranjen te je preminuo nekoliko dana kasnije u KCUS-u.

 

Predmet u odnosu na Bojana Košarca i Marka Trifkovića je razdvojen. Košarac, kojem su bile određene mjere zabrane je pobjegao iz BiH i trenutno je nedostupan bh. pravosuđu.

 

Milinković je također privođen tokom akcije potrage za ubicama Šehovića i Vujinovića, ali je, iako se čak bila pojavila informacija da je jedan od glavnih osumnjičenih, nakon saslušanja pušten na slobodu.

 

On je, neslužbeno, s državnim Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega su mu ukinute sve mjere zabrane.

 

Međutim, nakon posljednjih događaja, upitno je hoće li Sud ovaj sporazum i prihvatiti.

 

Inače, svi optuženi u predmetu “Volan” su stari policijski znanci, koji su i ranije zbog sumnje da su činili ista djela privođeni u operativnim akcijama “Kamen”, “Trebević” i “Kum” te su se, prema ustaljenom receptu, nakon što bi sklopili sporazume o priznanju krivnje, ubrzo našli na slobodi.

 

Obuhvaćeni najopsežnijom optužnicom do sada, terete se da su krali luksuzne automobile u periodu od 2011. do 2017. godine, i to na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnoga Sarajeva.

 

Tužiteljstvo je najavilo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

 

Na kraju današnjeg ročišta, tužilac Pašić je zatražio jednomjesečno određivanje pritvora za Branislava Gordića, koji se brani sa slobode.

 

Pašić je naveo opasnost od ponavljanja krivičnog djela, dok se Gordićev advokat Mirsad Crnovršanin usprotivio ovom prijedlogu. Sud će odluku u ovom slučaju donijeti naknadno.

 

Suđenje 27 članova kriminalne organizacije bi moglo trajati nekoliko godina, a čitanje optužnice nastavit će se 15. novembar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA