Vijesti
Hrvatska uputila notu Bosni i Hercegovini: Zgroženi smo Hrvatska uputila notu zbog otkrivanja spomen ploče MIlanu Tepiću.
#

“Zaprimili smo notu Hrvatske zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banja Luci. Pridružujem se osudi čina koji pokazuje zbog čega je neophodno zakonski zabraniti veličanje zločina i genocida.
Nota će biti proslijeđena nadležnim entitetskim i lokalnim vlastima u Banja Luci zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banja Luci. Pridružujem se osudi čina koji pokazuje zbog čega je neophodno zakonski zabraniti veličanje zločina i genocida. Nota će biti proslijeđena nadležnim entitetskim i lokalnim vlastima u Banja Luci.” napisala je na svom Twitter profilu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštiilo je da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci.

Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću „veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i raznio skladište oružja u Bjelovaru kako bi spriječio da ono pripadne hrvatskim snagama.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.

„Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana, te osuđujemo to“, rekao je Plenković u Splitu, prenela je agencija Hina.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.