Vijesti
Hujdur: Jedino što nam preostaje je blokada deponije Uborak (VIDEO) Predstavnici inicijative ''Jer nas se tiče '' nakon sastanka u ponedjeljak u mostarskoj gradskoj vijećnici najavili su novu blokadu odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara
#

Predstavnici inicijative ''Jer nas se tiče '' nakon sastanka u ponedjeljak u mostarskoj gradskoj vijećnici najavili su novu blokadu odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, jer, iako je bilo najavljeno, nije ponuđen nijedan prijedlog potencijalnih lokacija za premještanje te deponije. 

- Na sastanku se nije dogodilo ništa jer nisu došli ni predstavnik ureda Grada Mostara niti predstavnik županije, nismo dobili lokaciju niti smo se išta dogovorili i opet, smo ni na čemu. Najviše smo raspravljali o tome zašto nije utvrđena procedura i zašto na sastanak nisu prisiljeni doći ljudi koji tu moraju biti- kazao je nakon sastanka predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur. 

Budući da današnjim sastankom nije ostvaren nikakav pozitivan pomak u slučaju Uborka, Hujdur je najavio novu blokadu deponije.

- Svaki drugi dan Federalnoj inspekciji i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma šaljemo pozive za sastanke, ali ignoriraju nas na svim poljima. Pokazali smo maksimalnu volju i spremnost pregovarati i razgovarati kako bi našli rješenje za ovo pitanje, ali nismo naišli na odaziv. Iscrpili smo sve i jedino što nam preostaje je blokada deponije koja će se dogoditi u budućih par dana - istaknuo je Hujdur.

Predstavnik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić kazao je kako će Inicijativa morati poduzeti radikalnije mjere kako bi se došlo do nekog rješenja.

- Na sastanak opet nisu došli predstavnici županijske direkcije za građenje, nije došao ni direktor gradskog urbanističkog zavoda tako da nismo ništa ni mogli raditi. Ovo je odugovlačenje i maltretiranje svih nas, tako da ćemo morati poduzeti radikalnije mjere i u narednim danima očekujte blokadu deponije bez obzira na sve - poručio je Hodžić.

Očekivanja su bila, dodaje Hodžić, da se na današnji sastanak donesu prijedlozi najmanje pet, šest potencijalnih lokacija za premještanje odlagališta komunalnog otpada na Uborku.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na Uborku eskalirali su u svibnju prošle godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Tijekom 2019. godine odlagalište na Uborku u dva je navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti posljednji su put Uborak blokirali u prosincu, a nakon nekoliko dana blokade intervenirala je policija.

Video: 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.