11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Kroz besplatnu školu plivanja prošlo oko 660 osnovaca

Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo je ove godine izdvojila 28.500 KM za realizaciju projekta „Škola plivanja kroz nastavni proces za učenike četvrtih razreda osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo – školska 2018/2019. godina“.

Cilj ovog projekta bio je da se učenicima omogući da uz stručno vodstvo profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, savladaju i usavrše osnovne elemente plivanja.

Besplatne časove plivanja pohađalo je oko 660 mališana iz jedanaest osnovnih škola sa područja općine Centar, i to u periodu od 17. septembra do 7. decembra 2018. godine. Projekat je realiziran na Olimpijskom bazenu na Otoci, a prema utvrđenom operativnom planu realizacije ovog projekta. Jedan ciklus je trajao 10 radnih dana (s tim da su prvi i posljednji dan bili predviđeni za inicijalna, odnosno finalna testiranja i provjere plivačkogznanja).

- OGLAS -

Safet Alibašić, rukovodilac programskih aktivnosti Javnog preduzeća „Olimpijski bazen Otoka“ kazao je da je realizacija ovog projekta obuhvatila oko 660 mališana sa područja općine Centar.

-Na prvom satu rađena su inicijalna testiranja kako bi se djeca podijelila u grupe shodno rezultatima testiranja. Na kraju obuke izvršeno je i finalno testiranje kako bi se stekao uvid usvojenog znanja i vještina kretanja u vodi kod djece. Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Nakon uvodnog inicijalnog testiranja oko 70 polaznika moglo je da prepliva 25 metara, a nakon završetka projekta taj broj se povećao na 170, istakao je Alibašić.

Jedan od polaznika besplatne škole plivanja bio je i Dino Hamidović iz Katoličkog školskog
centra.

-Bilo mi je jako lijepo na Olimpijskom bazenu na Otoci. Skakali smo, družili se, vježbali, ronili, plivali… Bili smo i u velikom i u malom bazenu. Prije svakog treninga radili smo zagrijavanje. Već sam znao plivati, ali sada je to mnogo bolje. Naučio sam nove tehnike, kazao je Hamidović.

Ada Kenović, također učenica četvrtog razreda Katoličkog školskog centra istakla je da je ovo bilo izuzetno pozitivno iskustvo za nju i da je zahvaljujući školi plivanja usavršila tehnike koje nije poznavala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA