7 C
Sarajevo
23.04.2024

Ministar Grubeša prekršio rok: Ni traga izmjenama Zakona o VSTV-u BiH

“Zadužuje se Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana sačini i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostavi analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa, u skladu s mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji”, glasio je jedan od zaključaka koji su parlamentarci usvojili na hitnoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH 26. juna 2019. godine. 

Od hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH do danas ni Vijeće ministara BiH nije se izjašnjavalo o izmjenama Zakona o VSTV-u, a prijedlog izmjena nije dostavljen ni Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Ovim povodom oglasio se zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je rekao kako svi govore o potrebi reforme pravosudnog sistema u BiH. 

“Neke od nas optužuju da govoreći o tome pravimo nedopušteni pritisak na pravosuđe, što je apsolutno netačno. To je čisto spinovanje i skretanje pažnje. Ne bi nijedna pravosudna institucija i njen rad, ali ni sigurnosne i ostale institucije smjele biti ‘svete krave’. E sada, ako velika većina želi reformu pravosuđa kako bi ono bilo efikasno, pošteno i transparentno postavlja se pitanje šta je to konkretno što treba promjeniti”, kazao je Magazinović. 

- OGLAS -

On se pita da li glavnog tužioca treba birati Parlamentarna skupština BiH kao u zemljama okruženja, da li VSTV treba doživjeti transformaciju, promjeniti sistem odgovornosti ili će i dalje biti svejedno da li je nečiji izvještaj usvojen ili ne. 

“Mnogo je pitanja, a malo odgovora. U posljednjem mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU je također posvećeno dosta pažnje reformi pravosuđa. Sve preporuke morat će biti ispunjene kako bi se nastavio evropski put BiH”, rekao je Magazinović.

Kako kaže, oni koji žele da se BiH kreće tim pravcem i da daju svoj doprinos reformama kroz predlaganje izmjena zakona ili podršku takvim zakonima u Parlamentarnoj skupštini BiH hoće da znaju šta konkretno i u kojem pravcu treba mijenjati. 

“Zato je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH usvojen zaključak kojim tražimo da nam se u roku od 30 dana dostavi ta informacija. Naravno, rok je istekao. Ministar Grubeša nije ispoštovao Parlamentarnu skupštinu BiH. Moje mišljenje je da on i ne zna šta treba uraditi. Ono čega me strah je to da na ovaj zahtjev iz Parlamentarne skupštine BiH odgovor nemaju ni u Delegaciji EU. Ako imaju, pozivam ih da javnost i bh. institucije što prije upoznaju o tome šta je konkretno zahtjev/preporuka EU u smislu reforme pravosuđa, koje zakone treba mijenjati, koje podzakonske akte, u kojem segmentu… Izostanak brzog i preciznog odgovora Delegacije EU na to šta konkretno treba mijenjati bio bi veći poraz od Grubešinog ignorisanja zaključka Parlamenta ili neznanja”, kazao je Magazinović. 

Zaključio je riječima da se napokon treba definisati šta je reforma pravosuđa kako bi oni koji za to primaju platu mogu raditi na tome, a mediji i javnost pratiti proces.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA