17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Nigerija: Teroristi Boko Harama zapalili 100 kuća i oteli najmanje 10 žena

Pripadnici terorističke organizacije Boko Haram upali su u selo u nigerijskoj pokrajini Borno, a tokom napada zapaljeno je 100 kuća i kidnapovano najmanje 10 žena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Starješina sela Bulama Mohammed Ibrahim izjavio je kako su pripadnici Boko Harama upali u selo i najprije nasumično pucali. U napadu je zapaljeno oko 100 kuća, a stradalo je više od 100 komada stoke.

Teroristi su iz pomenutog sela kidnapovali najmanje 10 žena.

- OGLAS -

U regiji Kareto, koja se također nalazi u pokrajini Borno, teroristi Boko Harama sukobili su se s pripadnicima snaga sigurnosti Nigerije. U razmjeni vatre poginula su trojica vojnika, a više ih je ranjeno.

Boko Haram je teroristička organizacija koju je u Nigeriji početkom 2000-ih godina osnovao ekstremist Muhammed Yusuf radi borbe protiv svih vrsta zapadnjačke kulture, posebno u obrazovnom sistemu Nigerije.

Yusuf je pod nerazjašnjenim okolnostima 2009. godine preminuo u zatvoru, a Boko Haram je zbog toga intenzivirala terorističke aktivnosti i postala globalna teroristička prijetnja. Trenutno djeluje u Nigeriji, Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA