5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Košarac: Čović neće u vlast bez SNSD-a

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je da su “čelnici SDS-a i PDP-a, u nastojanju da po svaku cijenu zadrže pozicije u zajedničkim institucijama, snažno podržali projekat SDA i dijela međunarodne zajednice čiji je  cilj rušenje dejtonskog uređenja zemlje, te stvaranje unitarne i građanske države pod bošnjačkom dominacijom”.

– Oni godinama zajedno rade na tome, a ucjene SDA u vezi sa nastavkom NATO puta BiH samo su sredstvo za ostvarivanje konačnog cilja. Zato su SDS i PDP, koje građani Republike Srpske nisu podržali, za Sarajevo i SDA prihvatljivi koalicioni partneri – rekao je Košarac Srni.

On je naglasio da “počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić grubo obmanjuje javnost kada kaže da nema uslova i da ne bi učestvovao u formiranju većine u Predstavničkom domu parlamenta BiH za izbor novog Savjeta ministara”.

- OGLAS -

– To nije tačno jer oni imaju zeleno svjetlo SDA da ostanu u novom Savjetu ministara. Problem je u tome što Bakir Izetbegović u toj većini hoće da vidi i HDZ jer se bez te stranke ne može formirati vlast u FBiH i u nekoliko kantona. Dodatni problem im predstavlja to što Dragan Čović neće da uđe u takvu vlast jer je svjestan činjenice da bi to bio početak kraja legitimnog predstavljanja Hrvata i u zajedničkim institucijama BiH i u FBiH – pojasnio je Košarac.

On je pozvao Ivanića da, umjesto što napada srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, objasni javnosti koju su cijenu spremni da plate SDS i PDP kako bi ostali u Savjetu ministara.

– Ivanić je prije nekoliko dana jasno i glasno rekao da godišnji nacionlani program /ANP/ treba poslati u Brisel. Ta izjava je potvrda da su SDS i PDP prethodno pripremili teren za usvajanje i slanje ANP-a, a onda su, u dogovoru sa SDA, odlučili da slanje tog dokumenta fakturišu SNSD-u. Oni su znali da mi na to nećemo pristati i da će im to obezbijediti da sjede u ministarskim foteljama, dijele novac i zapošljavaju kadar onoliko dugo koliko to odgovara SDA i dijelu međunarodne zajednice – zaključio je Košarac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA