11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Hiljade građana RS-a na ulicama proslavlja neustavni dan, Dodik poručio: Srbi znaju da im nema slobode bez države

U centru Banje Luke na Trgu Krajine ovog 9. januara okupio se veći broj građana nego istog dana prošle godine zbog svečanog defilea povodom Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Nakon što je komandir Vitomir Petričević postrojio Počasnu jedinicu MUP-a Republike Srpske oni su predali raport predsjednici Željki Cvijanović, nakon čega je počeo svečani defile blizu 2.400 učesnika parade.

Okom kamere se iz zraka može primijetiti da je ove godine na sunčane ulice Banje Luke izašlo više ljudi nego prošle godine kako bi ispratili ceremoniju.

- OGLAS -

Ovo je naš dan, dan Republike Srpske, koji proslavljamo 28. put, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na početku svog obraćanja na obilježavanju neustavnog praznika – 9. januara – u Banjoj Luci.

– Dan koji smo odabrali tada, 9. januara 1992. godine, u miru, da stvorimo RS kao izraz trajnog zahtjeva srpskog naroda na ovim prostorima za svojom državom. Stvorena u miru, branjena u ratu, odbranjena u ovom vremenu, RS je danas, na ponos svih nas, stabilna, mirna, posvećena razvoju, slobodi svih naroda koji žive u njoj. Mi, Srbi, na ovom prostoru u RS, a i oni koji su ostali izvan RS i Srbije znaju da nema slobode za srpski narod ako nema državu. Zato Srbi danas imaju dvije države: RS i Srbiju – rekao je Dodik.

On je rekao kako Srbi u RS žive svoju državu bez obzira “na one koji govore da to nije to”.

– Mi živimo RS kao našu državu, sinonim naše slobode i naših prava da slobodno ovdje živimo. Srbi, naravno, kroz vjekove nikada se nisu borili samo za svoju slobodu. Mi smo tu slobodu uvijek darivali i drugima i onda 18., kada su smatrali i mislili da oslobađamo i druge narode, podarili smo slobodu i nama, tada smo mislili, bratskim narodima, mi smo mislili da je to njima sloboda, oni nisu. Na kraju prošlog vijeka oni su smatrali da treba da žive mimo nas – rekao je Dodik.

On je naveo kako je RS, kao sinonim slobode, slobodna i za druge pripadnike naroda koji žive u njoj.

– Danas i Bošnjaci i Hrvati slobodno upražnjavaju svoj identitet, svoju vjeru i sva svoja prava. Oni učestvuju zajedno s nama u političkom životu, dio su naših institucija, dakle i Skupštine i Vlade. Oni osporavaju nama 9. januar i mi im ne trebamo ništa zamjeriti. Ono što mi moramo raditi jeste da obilježavamo i slavimo naš dan. Ovo je naš dan. Ovo je naša proslava. Ovo je naša Republika Srpska i ovdje imamo namjeru da gradimo život za nas upravo onakav po mjeri slobode za nas, da to bude mjera slobode i za sve druge ljude. Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod gdje god bio. Živi i zdravi bili – rekao je Dodik.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA