7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Janša: Sjedinjene Države su naš strateški partner

 

“Sjedinjene Države su naš strateški partner, sve vlade koje sam ja vodio gradile su sa SAD-om tijesne i prijateljske odnose”, naveo je Janša na Twitteru.

“Gradili smo tijesne prijateljske odnose sa SAD-om bez obzira na to iz koje je stranke bio američki predsjednik, a tako će biti i ubuduće. Zato je histerija onih koji su do sada umjesto u Washington odlazili u Moskvu posve suvišna”, naveo je Janša u tvitu.

- OGLAS -

Istaknuo je da njegovu čestitku dosadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu koju je uputio u srijedu licemjerno kritiziraju slovenski oporbeni čelnici iz unutarnjopolitičkih razloga.

Prije toga Janša je u nekoliko tvitova ovaj tjedan izrazio uvjerenost da je Trump na izborima pobijedio, a u subotu se složio s onima koji osporavaju Bidenovu pobjedu te je napisao da su je proglasili mediji, a ne neko službeno tijelo, te da će se pravi rezultat znati tek nakon završetka sudskih postupaka.

Neki u Sloveniji smatraju da bi činjenica da je Janša jedan od vrlo rijetkih europskih državnika koji je tijekom američkih izbora izražavao otvorene simpatije za Trumpa, pa mu čak i “čestitao” na pobjedi dok su se još prebrojavali glasački listići, moglo oslabiti buduće odnose sa SAD-om kad Biden preuzme dužnost.

Oporbena ljevica navela je da se Janša diskreditirao u međunarodnoj javnosti, pa je upitno ima li kompetencije voditi Vijeće EU-a kad Slovenija u drugoj polovici 2021. preuzme predsjedanje Europskom unijom.

Profesor amerikanistike na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti Bogomir Ferfila izjavio je u nedjelju za Slovenski radio da ozbiljnih negativnih posljedica na odnose Ljubljane sa SAD-om neće biti.

SAD vode pragmatičnu politiku, kazao je Ferfila, dodavši da u američkoj politici i diplomaciji važnu ulogu igra novac i da je od pojedinih izjava važnije to da se kupuje američka roba, primjerice za vojsku, što je Janša spreman učiniti jer je planirao modernizaciju vojske i kupnju više stotina milijuna eura vrijedne vojne opreme.

No, slovenski radio prenio je i izjave pojedinih slovenskih diplomata da je Janšinim tvitovima na temu američkih izbora već napravljena diplomatska šteta jer su “prekršena pravila” koja vrijede na tom području, pa i kad je riječ o poziciji Slovenije među europskim saveznicima u Europskoj uniji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA