Vijesti
Internacionalni Burch univerzitet uspješno održao Demo dan 2023 Manifestacija je privukla veliki broj posjetilaca, uključujući studente, profesore, predstavnike industrije i širu javnost.
#

Internacionalni Burch univerzitet uspješno je održao Demo dan 2023. pružajući studentima priliku da iznesu svoje poduzetničke ideje i projekte pred stručnim žirijem i posjetiocima.

Demo dan je sveobuhvatna manifestacija koja je okupila timove mladih preduzetnika sa osam univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Ovi univerziteti su dio SUCCESS projekta koji financijski podržava Evropska unija. Učesnici ovog događaja su: Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Epoka University, Internacionalni Burch univerzitet, Univerzitet Crne Gore, Univerzitet u Tuzli, Vlore University i University of Škodra. Start-up timovi su predstavili svoje inovativne ideje potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima te su imali priliku da direktno odgovaraju na pitanja publike.

 

Manifestacija je privukla veliki broj posjetilaca, uključujući studente, profesore, predstavnike industrije i širu javnost. Bila je to prilika da se prikaže bogatstvo talenata i kreativnosti studenata Internacionalnog Burch univerziteta i gostiju iz regiona.

Događaj je pružio platformu za promovisanje inovacija i saradnje među studentima, kao i mogućnost umrežavanja sa predstavnicima industrije. Studenti su imali priliku da dobiju povratne informacije od stručnjaka iz svojih oblasti i da razviju vještine prezentiranja i timskog rada.

Posebno bi željeli istaknuti tri najbolja tima: ESCO, Smart Desk i My Home. Njihova inovativnost, temeljitost i predanost projektima plijenili su pažnju. Novčanu nagradu za tri pobjednička tima obezbijedio je European Fund for Southeast Europe (EFSE), dok je projekat SUCCESS upriličio studijske posjete startup ekosistemima u Srbiji i Njemačkoj. Čestitamo ovim timovima na izvanrednom radu i postignutim rezultatima. Želimo im puno sreće u daljem radu i vjerujemo da će njihovi poduzetnički  projekti ostvariti veliki uspjeh u budućnosti. 

Demo dan je bio ne samo prilika za predstavljanje rezultata studenata, već i za promovisanje univerzitetskog programa i obrazovne misije Internacionalnog Burch univerziteta. Ovaj događaj je još jednom potvrdio univerzitetsku posvećenost podršci i razvoju mladih talenata.

"Danas Internacionani Burch univerzitet ističe svoju posvećenost poduzetništvu, pružajući mladim studentima priliku da razvijaju svoje ideje kroz poslovni inkubator. Uz podršku profesora, akademskih radnika i mentora, studenti mogu pretvoriti svoje ideje u uspješne poslovne prilike koje se mogu plasirati na domaćem i međunarodnom tržištu. Ove godine, osam regionalnih univerziteta također se uključilo u program, pružajući svojim studentima priliku da razviju ideje i predstave ih široj javnosti. Internacionalni Burch univerzitet želi pružiti alternativu mladim ljudima da zaposle sami sebe i svoje kolege, doprinoseći ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Cilj je zadržati mlade ljude u zemlji kako bi pomogli u razvoju ekonomije i društva, umjesto da traže prilike izvan granica", izjavio je Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Amra Omeragić, investicijska menadžerica kompanije Finance in Motion, također je dala izjavu:

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo glavni sponzor ovog važnog događaja. Dijelimo iste vrijednosti sa Internacionalnim Burch univerzitetom, a to su razvoj poduzetništva i poduzetničkog duha među mladima. EFSE i EFSE Poduzetnička akademija imaju za cilj podsticanje ekonomskog razvoja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi kroz podršku razvoju mikro i malih preduzeća. Fond djeluje putem mreže finansijskih institucija i pruža finansijsku i savjetodavnu podršku", izjavila je Omeragić.

 

Uspješno održan Demo dan 2023. na Internacionalnom Burch univerzitetu pokazao je da Univerzitet ostaje predvodnik u podršci inovacijama i kreativnosti studenata. Univerzitet će predano nastaviti tradiciju koja će redovno okupljati studente i predstavljati platformu za razmjenu poduzetničkih ideja i projekata.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.