7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Masakar u Lovasu: Lomili su mu kosti, u krvava usta sipali mi soli, na ruci mi gasili čikove

Pred odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u četvrtak se završnim riječima obrane nastavlja suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu koje su u oktobru i novembru 1991. počinili pripadnici srpskih snaga.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni oglase krivim i osude na zatvorske kazne. Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina. Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina. Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA i paravojne postrojbe ‘Dušan Silni’, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

- OGLAS -

Priče preživjelih

‘Matori izlazi van, gdje su ti sinovi? – kazali su prije nego su mog oca Stjepana odveli iz kuće i u susjednoj ulici presjekli rafalom.

Ubili su ga kao psa”, ispričao je Mato Mađarević kojem su 10.okrobra 1991. ubili tada 67-godišnjeg oca. Taj dan kad su ubili njegovog oca ubili su još 20-ak ljudi. Sve su ih izvukli iz kuća i poubijali. Njihova mrtva tijela ležala su na ulicama malenog srijemskog sela Lovasa koji je taj dan okupirali srpskočetnički krvnici.

“Mene su zatvorili u zadruzi gdje su tada držali zarobljenike. Neke od momaka koji su bili sa mnom su zadužili da kupe mrtve sa ulica. Kad su se vratili rekli su mi da su i leš mog oca pokupili te da su sve odveli na mjesno groblje gdje se s bagerom iskopala rupa u koju su ubačeni”, ispričao je Mato.

Sedmicu kasnije nove žrtve su napunile grobnicu, one koje su nastradale u minskom polju, događaju poznatom kao Krvava berba grožđa, zatim žrtve ubijane u garažama, podrumima.. Sve skupa 68 leševa ležalo je u toj grobnici. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1997. a pokopani 21.marta1998. godine.

Mato je jedva preživio. On je sljedeća dva i pol mjeseca ostao u okupiranom Lovasu i nosio bijelu traku kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti. Svi Hrvati su je morali nositi, a bijelu krpu na kući imati. 

“Kad su nam najavili krvavi Badnjak 22.12. zaista su održali riječ. Priveden sam i punih pet dana brutalno batinan i mučen. Lomili su mu kosti, udarali gdje god su stigli. U krvava usta usipali mi šalice soli, na ruci mi gasili čikove. Vratili su me kući  jer su računali da neću preživjeti”, prisjetio se Mađarević.

 
No ipak je uspio, iako se jedva izvukao. Nekoliko mjeseci proveo je po zagrebačkim bolnicama. Zajedno s majkom šest godina kasnije identificirao je tijelo oca na zagrebačkoj Šalati gdje su nakon ekshumacije tijela dovezena. Prepoznali su ga po odjeći. 
 
“Taj dan kad su sahranjene žrtve bio je prohladan i tmuran dan, na prikolicama su vozili lijesove, 68 njih na jednom mjestu. Strahota, jeza da vas prođe. Iz masovne grobnice ekshumiran je i moj punac Andrija Devčić(77)  koji je također taj dan pokopan”, ispričao je Mato.

‘Oba su mi sina ubili’
Ruža Pavlić je tog 21.ožujka 1998. pokopala dva sina. Željka (29) i četiri godine mlađeg Darka. Obojica su bila neoženjena i živjela s roditeljima u porodičnoj kući u Lovasu.  
 
 

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA