5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Hitna sjednica državnog Parlamenta, na dnevnom redu pravosuđe i migrantska kriza

Na dnevnom redu sjednice je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Poslanici osam parlamentarnih stranaka ocijenili su u zahtjevu za održavanjem vanredne sjednice da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice, te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

Naglasili su da najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke. Nedavna afera “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, smatraju, samo je jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH.

- OGLAS -

Na sjednicu neće doći zastupnici SNSD-a i stranaka okupljenih oko te političke partije, dok je upitan dolazak i zastupnika HDZ BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA