15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ivanić: Ogromna greška je što političari iz Sarajeva ne žele razgovarati o granici sa Srbijom

 
Ocijenio je vrlo značajnim i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji će u okviru jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom, biti održan 5. septembra u Banjoj Luci.
 
– To su značajni sastanci za Banju Luku i BiH, koja polako postaje sjedište diplomatskih inicijativa –, istakao je Ivanić u današnjoj izjavi.
 
Iako BiH ulazi u predizborni period, nada se da će ovi sastanci pomoći normalizaciji političkih prilika, prenosi Fena.
 
– BiH treba normalizacija, a ne sukob i svaki multilateralni sastanak tome doprinosi –, naglasio je Ivanić.
 
On smatra da je „najveća greška to što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije”.
 
– Sva je granica utvrđena, a samo je trebalo izvršiti određene korekcije oko Rudog. Prosto je nevjerovatno da ljudi nisu imali hrabrosti da to podrže, a bilo bi veoma pozitivno i riješilo bi čitav niz stvari u odnosima BiH i Srbije te izvršilo pritisak i na druge strane s kojima je problem granice daleko složeniji da i one pokažu dobru volju. Ovako su im političari iz Sarajeva dali alibi, ne želeći da se razgovara o bilo čemu. Zato mislim da je to ogromna greška –, tvrdi Ivanić.
 
Neće, kaže, odustati od insistiranja da se utvrdi granica BiH s Srbijom. Smatra da se to pitanje može riješiti po principu metar za metar kvadratni, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je, prije svega, od interesa za narod u pograničnom pojasu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA