Vijesti
Da li se ovo neko sa nama dobro zeza: Iz Emirata stigli isti respiratori kao oni koje je nabavila Srebrena malina Radi se o respiratorima proizvođača Aerospace ChangFeng Medical model ACM812A.

U avionu s humanitarnom pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Bosnu i Hercegovinu stiglo je, između ostalog, i 40 respiratora - ventilatora iste kategorije kao i oni koje je Srebrena malina uvezla iz Kine za koje je stručnim vještačenjem utvrđeno da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne terapije.

Radi se o respiratorima proizvođača Aerospace ChangFeng Medical model ACM812A.

Tokom današnjeg obraćaja ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je na pitanje reportera N1 Rasima Pavice da li je poznata vrtau respiratora, istakla da za sada ne znaju te da će tu informaciju imati nakon što ih preuzmu nadležni timovi.

Tokom današnjeg obraćaja ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je na pitanje reportera N1 Rasima Pavice da li je poznata vrsta respiratora, istakla da za sada ne znaju te da će tu informaciju imati nakon što ih preuzmu nadležni timovi.

Podsjetimo, kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu, 150.000 rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 hirurških zaštitnih maski, 50.000 vizira i 20.000 zaštitnih naočala. Pošiljka je teška 20 tona, a mjeri se u milionskim iznosima - kazala je Turković.

"Početkom pandemije, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Džaferović, pisao je pisma vladarima Zaljeva, drugim prijateljima, obavještavajući ih o situaciji u BiH. Zamolio je da ukoliko mogu - da pošalju pomoć, cijeneći da se i oni nalaze u delikatnoj situaciji", rekla je Turković.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.