Vijesti
Izetbegović i Čović razgovarali s Nelsonom i Sattlerom o izbornim i ustavnim reformama Američki ambasador u BiH Eric Nelson i specijalni predstavnik EU Johan Sattler razgovarali su danas sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem o izbornim i ustavnim reformama
#

"Ambasador Eric Nelson i specijalni predstavnik EU Johan Sattler sastali su se danas sa predsjedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Draganom Čovićem, kako bi promovirali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za povjerenje građana i napredak na putu ka EU", navode iz Ambasade.

Podcrtali su da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da su zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski.

"Pored toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbjegnu odgovornost za provođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mjere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promjene koje donose radna mjesta i investicije. Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika, ono su što će građanima BiH donijeti bolje budućnost", navodi se na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH, piše Klix.

Čović je na Twitteru napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima naprijed ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan.

"Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva mjeseca", napisao je Čović.

Na Twitteru se oglasio i Sattler.

Kako je napisao, ambasador Nelson i on ponovili su važnost dijaloga, reformi EU i uključivog procesa izborne/ustavne reforme, u skladu sa Mišljenjem EUuropske unije, što treba dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.