12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Državljanin Crne Gore i Srbije: Dahlan na turskoj listi najtraženijih terorista

Turska je dodala prognanog palestinskog političara Mohameda Dahlana na svoju „crvenu listu“ najtraženijih osumnjičenih za terorizam i ponudila nagradu u iznosu do 10 miliona lira (1,75 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, prenio je Rojters.

Nalozi za hapšenje Dahlana su izdati zbog optužbi da je igrao značajnu ulogu u pokušaju državnog udara 2016. godine u Turskoj, sa ciljem da silom promijeni ustavni poredak, kao i za razne optužbe za špijuniranje, saopštilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rojters navodi i da je Dahlan nedavno otvoreno kritikovao turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- OGLAS -

Dahlan, državljanin Crne Gore i Srbije, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkako je 2011. godine protjeran sa palestinskih teritorija, nakon svađe sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

On je ranije bio član centralnog komiteta Abasove stranke Fatah, i bio je žestoki protivnik Hamasa, islamističke grupe koje upravlja Pojasom Gaze i koja je izgradila tijesne veze sa Turskom.

BBC je nedavno objavio da je Dahlanu srpski i crnogorski pasoš donio ulogu posrednika u stvaranju dobrih odnosa dviju država sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je Palestinac radio kao bliski saradnik prestolonasljednika Al Nahjana.

Dahlan i njegova supruga su 2010. godine dobili crnogorsko državljanstvo.

Tadašnji premijer Milo Đukanović je u predlogu Ministarstvu unutrašnjih poslova da Dahlan dobije državljanstvo Crne Gore naveo da je u pitanju veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti i „najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”.

Dahlan i brojne osobe koje se u medijima dovode u vezu sa njim, navode se kao vlasnici različitih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji i Crnoj Gori.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA