10 C
Sarajevo
23.04.2024

Slovenija: Zabrinutost zbog brzog starenja stanovništva

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je na donošenje strateških mjera za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imamo poteškoća s obnavljanjem populacije i rasprave poput današnje moramo nastaviti i ubuduće i tražiti neka rješenja”, kazao je Pahor na savjetovanju o demografskim trendovima i starenju stanovništva kojem su prisustvovali stručnjaci i politički predstavnici iz različitih partija.

“Zbog niske stope fertiliteta dolazi do brzog starenja stanovništva, a jedno od rješenja bila bi imigracija”, rekao je Janez Malačič, stručnjak za pitanja demografskih kretanja.

- OGLAS -

Upozorio je kako bi u tom slučaju trebalo voditi politiku doseljavanja kvalifikovane radne snage i stručnjaka.

Istakao je i da u modernim društvima nastaje novi reproduktivni model, a moderna društva na taj izazov još nisu pronašli prava rješenja kako nadomjestiti premali broj novorođenih.

Akademik Matjaž Gmas sa Instituta Jožef Štefan kazao je da je premalo “10 hiljada beba”, koliko se godišnje rodi u Sloveniji, napominjući da mlade majke ne čeka sigurno radno mjesto, kako je to bilo ranije kad je i stopa rađanja bila dosta viša.

Prema statistici koju je prošle godine objavila Europska komisija, troškovi sve starijeg stanovništva i dugotrajne socijalne i zdravstvene zaštite u Sloveniji do 2070. godine će se povećati sa sadašnjih 22 posto BDP-a na preko 28 posto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA