Vijesti
Izetbegović: Niko u BiH nije umro na tom respiratoru Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović komentirao je posljednja dešavanja u vezi afere "Respiratori"
# Agencija

Kazao je kako nikada nije rekao da ti respiratori ne valjaju već da ne mogu opslužiti najteže pacijente. Tražio je odgovor od istražnih organa.

“To su respiratori koji ne mogu optužiti najteže pacijente, a takvih je 20-30 posto u izolotarijumu. Ali, onih 60-70 posto mogu opslužiti i to rade. Znam iz prve ruke jer mi supruga predvodi KCUS“, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako ne bi da govori o kvalitetu, ali da očekuje od nadležnih organa da kažu šta je s respiratorima.

“Imamo kontroverzne priče i koriste se za neutemeljenu kampanju i postizanje politčkih ciljeva na jednoj najbolnijoj temi. Jako je neljudski i ružno i nekorektno koristiti strah ljudi i paniku da bi se neki politički poeni pobrali. Podaci kineske ambasade su da je u 40 zemlja otišlo 20.000 ovakvih respiratora i da nigdje nije bilo problema sem u FBiH. Niko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer ti respiratori opslužuju relativno lakše pacijente”, kazao je Izetbegović.

“Na jedan telefonski poziv donacija od 50.000 vakcina”

Govoreći o masovnijoj vakcinaciji, kazao je kako je danas donesena odluka o donaciji 50.000 vakcina iz Malezije.

“Na jedan telefonski poziv i pismo gospodina Šefika Džaferovića. Imali smo donaciju Srbije kada je u pitanju vakcinacija u BiH. A po jednom pozivu Džaferovića ćemo dobiti 50.000 od Malezije. Sličnu stvar sam dogovorio s prijateljima iz Kine – 50.000 vakcina. Po mom pozivu stiglo je 30.000 vakcina iz Turske. Evo 130.000 vakcina na ovakav način. Nije to broj koji može omogućiti masovnu vakcinaciju, ali jeste stanovit broj koji može najrizičnije grupe da zadovolji”, rekao je Izetbegović.

Kazao da kako očekuje da uz vakcine Covax sistema i EU For Health u naredna 2-3 mjeseca možemo dobiti oko milion vakcina, prenosi N1.

“Sad je to dalje na organizaciji kantona, entiteta, opština i ko će se sve angažovati. Ali može se krenuti s većom vakcinacijom”, kazao je Izetbegović.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.