12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Von der Leyen za pragmatičan pristup u suočavanju s vodećim evropskim izazovima

Nova čelnica Evropske unije obećala je u srjedu velike političke promjene u bavljenju nekim od najvećih problema s kojima se suočava blok, od migracija do klimatskih promjena, ali će morati da zaobilazi duboke podijele među zemljama članicama.

Njemačka konzervativna političarka Ursula von der Leyen, bliska saveznica kancelarke Angele Merkel, bit će prva žena koja će preuzeti vodeću poziciju u EU kada preuzme čelništvo nad Evropskom komisijom 1. decembra.  Ona je najavila da ća zauzeti pragmatičan pristup u cilju postizanja konsensuza u političkim prioritetima kao što je bavljenje migracijom, temom koja je izvala duboke podijele među 28 država članica EU.

U srijedu je von der Leyen izjavila kako planira pojačati napore u borbi protiv prijetnje klimatskih promjena, istovremeno jačajući ekonomski rast, dok su evropski poslanici konačno odobrili njeno imenovanje na čelu moćnog izvršnog organa EU u Bruxellesu.

- OGLAS -

Govoreći za Reuters prošlog mjeseca, von der Leyen je kazala da će ekstenzivno obilaziti evropske prijestonice kako bi razgovrala s čelnicima članica EU u pokušaju da premosti razlike. Jedna od prvih zemalja koje će posjetiti nakon imenovanja je Poljska, gdje se vladajuća euroskeptična koalicija u više navrata sukobljavala s političkim sjdištem EU u Bruxellesu oko pitanja kao što su migracije i klimatske promjene. 

– Svi uviđaju kako je moguće da imamo različite interese, da idemo u raznim pravcima, ali to nam pomaže da se zajednički bavimo tim problemima – izjavila je von der Leyen za Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA