-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Erdogan o odnosima s EU: Turska bi mogla nastaviti vlastitim putem

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je, komentarišući uspostavljanje sigurnosne zone u Siriji, izjavio da Turska nikome ne može povjeriti teritorij koji bi predstavljao prijetnju njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency.

“Ne možemo nekome povjeriti teritorij koji će nam predstavljati prijetnju. Tamo ćemo biti mi”, rekao je Erdogan tokom zajedničkog programa na tv. kanalima NTV i Star TV.

“U ovom trenutku naš cilj je da terorističke organizacije PYD/YPG budu potpuno uklonjene iz Munbija. A oružje koje je u njihovim rukama oduzet će Amerika, kao što nam je ranije i obećano”, kazao je predsjednik Turske.

- OGLAS -

Dotakao se i odnosa Turske s Europskom unijom te govorio o procesu pristupanja u ovu zajednicu.

“Europska unija je izgubila šansu da bude nekakav centar teže”, kazao je turski predsjednik te istakao da bi proces pristupanja Turske u EU mogao dovesti do toga da njegova zemlja nastavi vlastitim putem.

“Gdje nas to može odvesti? Može nas odvesti u smjeru da na kraju počnemo kreirati vlastiti put. Ne moramo slušati zadah iz njihovih usta”, rekao je Erdogan.

Komentarisao je i izvještaje Europskog parlamenta o Turskoj.

“Dopustite mi da vam kažem vrlo jasno, ovi izvještaji Europskog parlamenta, te odluke koje donose, nemaju nikakvog značaja”, kazao je Erdogan.

Istakao je da bi Turska mogla prihvatiti, kako je kazao, dobru ponudu u vezi s američkim proturaketnim sistemom Patriot.

“U slučaju Patriota, ako nam ponudite dobre uslove, mi smo i za to. Ali, mi isto tako moramo imati alternativu”, rekao je Erdogan.

Međutim, naglasio je da Turska “definitivno” neće promijeniti kurs glede kupovine ruskog sistema S-400.

Na kraju je dodao da će viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jared Kushner, u srijedu posjetiti Tursku kako bi s turskim zvaničnicima razgovarao o ekonomskim i regionalnim pitanjima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA