10 C
Sarajevo
19.04.2024

Nastavili se protesti u Iraku ispred američke ambasade

Više stotina iračkih pripadnika milicija i njihovih pristalica bacali su kamenice na američku ambasadu u Bagdadu drugi dan zaredom u srijedu, a sigurnosne snage ispaljivale su suzavac i šok bombe.

Protesti, koji su predvođeni milicijama koje imaju podršku Irana, predstavljaju novi zaokret u ratu vođenom iz sjene između Washingtona i Teherana na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se kandidovao na izborima 2020., prijetio je uzvraćanjem udarca protiv Irana, ali je kasnije rekao da ne želi izazvati rat.

- OGLAS -

Ovi protesti također bacaju sumnju na kontinuirano prisustvo američkih trupa u Iraku.

Demonstranti su se okupili u utorak kako bi protestovali protiv smrtonosnih zračnih napada SAD-a na punktove milicija. Nisu provalili u glavnu zgradu ambasade.

Preko noći demonstranti su postavili šatore i kampovali ispred zidina ambasade. U srijedu ujutro donosili su zalihe hrane, kuhinjsku opremu i madrace, sugerirajući da namjeravaju ostati dugo, prenio je Reuters.

Viši časnici iračke vojske pregovarali su s onima okupljenim ispred ambasade u pokušaju da ih uvjere da odu, ali nisu uspjeli. Washington vrši pritisak na iračke čelnike kako bi obezbijedili sigurnost svog osoblja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA