5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

U 2018. najveću zaradu donio je – kakao

Pogled u netom završenu, burnu godinu u kojoj je većina klasa imovine zabilježila gubitke, kao jednu od rijetkih svijetlih tačaka izdvaja kakao, odnosno izvedenice utemeljene na ovoj poljoprivrednoj kulturi.

Pogled na najuspješnije robe na tržištima izvedenica u prošloj godini otkriva da je kakao donio povrat od nevjerojatnih 28 posto. Uspješnije se trgovalo jedino složenim volatilnim izvedenicama koje prate vrijednost Chicago Board Options Exchange Volatility Indexa i nisu čista klasa imovine kao što su to robe i druge vrijednosnice.

Finviz.com
 
 

Suša smanjila prinose u Zapadnoj Africi

 

- OGLAS -

Dok su tržišta dionica i druge rizične imovine u 2018. strahovala zbog usporavanja globalnog rasta i trgovinskih ratova, cijene kakaa naglo su skočile zbog slabije ponude nakon što su suše pogodile glavne proizvodne regije poput Obale Bjelokosti i smanjile prinose.

U zapadnoj Africi glavna berba nastavlja se u vrućim i sušnim vremenskim uvjetima. Glavni proizvođači, Obala Bjelokosti i Gana, imaju slabije prinose. Obala Bjelokosti procjenjuje da će ove godine proizvesti 1,985 miliona tona kakaa, što je manje u poređenju s prethodnim procjenama u kojima se govorilo o proizvodnji od dva miliona tona – rekao je Jack Scoville, stariji analitičar u Chicago Price Futures Group.

U Istočnoj Africi i Aziji uslovi za berbu su dobri. Potražnja raste u skladu s rastom ponude iz novih berbi – dodao je Scoville, prenosi CNBC.

Veća cijena kakaa, koji se koristi za proizvodnju čokolade, opteretila je poslovanje konditorskih kompanija u prošloj godini. Hershey Co. i Tootsie Roll Industries bilježe u 2018. rezultate slabije oko 6 posto, a Nestle bi trebao 2018. završiti na razini prethodne godine.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA